Studija o TE Plomin 3 još nepotpuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nesretna" studija o utjecaju na okoliš izgradnje TE Plomin 3 stigla je iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva u Odjel za održivi razvoj Istarske županije, ali izgleda da još nije spremna za javni uvid i raspravu, pa se ni ne zna kad ce oni zapoceti.

Naime, kako nam je danas rekao procelnik tog odjela Josip Zidaric, izradivaci studije iz zagrebackog Ekonerga su proteklih dana dolazili u Pulu i mijenjali neke knjige u vrlo opsežnoj dokumentaciji.

- S obzirom na to da nam je Ministarstvo poslalo jednu dokumentaciju, a izradivac studije je potom imao neke izmjene, sad zapravo ne znamo što sve spada u studiju. Zato upravo šaljemo dopis Ministarstvu tražeci da nam službeno pojasne, odnosno potvrde koju tocno dokumentaciju studija obuhvaca buduci da je moramo kompletnu dati na uvid javnosti, kazao je Zidaric.

Županijski Odjel za održivi razvoj je koordinator javnog uvida i rasprave, a provest ce ih lokalne samouprave - Opcina Kršan i Grad Labin - na cijem se podrucju nalazi plominski kompleks termoelektrana.

Kao što je poznato, HEP bi na svojem zemljištu u Plominskom zaljevu gradio novu termoelektranu snage 500 megavata koja bi supstituirala "jedinicu" od 125 MW, a i novi bi blok kao pogonsko gorivo koristio inozemni ugljen. Medutim, neovisno o utjecaju na okoliš postoje i prostornoplanski problemi jer državni Program prostornog uredenja ne predvida cak ni istraživanje mogucnosti, a kamoli izgradnju novih termoelektrana na ugljen prije 2015. godine, docim Prostorni plan Istarske županije izrijekom odreduje da novu TE Plomin 3 mora pokretati - plin.

Potonji dokument takoder odreduje da ukupna snaga plominskih termoelektrana ne može biti veca od 335 MW, a s "trojkom" od 500 MW umjesto "jedinice" od 125, bila bi više nego dvostruko veca. U HEP-u isticu da je zapravo rijec o rekonstrukciji postojece termoelektrane, tako je uostalom naslovljena i studija utjecaja na okoliš, ali iz Županije upozoravaju da "trojka" ne bi bila na lokaciji "jedinice", pa se ne može govoriti o rekonstrukciji kako je opisuje Zakon o gradnji.

S takvim nejasnocama i prije rasprave o meritumu stvari - o utjecaju Plomina 3 na okoliš, jasna je nedavna izjava istarskog župana Ivana Jakovcica da je realnost HEP-ovog projekta gradnje elektrane na ugljen prilicno daleka i da ce se o tome kako ce se graditi Plomin 3 odlucivati za godinu-dvije. U to se odugovlacenje dobro uklapa i neozbiljno mijenjanje dokumenata u studiji utjecaja na okoliš. (G. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter