Studija o Plominu 3 ide na novu doradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studiji utjecaja na okoliš rekonstrukcije termoelektrane Plomin, odnosno zamjene postojece TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povecanja kapaciteta, potrebna je još jedna dorada radi uskladivanja s mjerama zaštite okoliša, odlucilo je povjerenstvo za njeno ocjenjivanje.

Informaciju smo netom nakon završetka sjednice dobili od labinskog gradonacelnika Tulija Demetlike, koji zajedno s kršanskim nacelnikom Valdijem Runkom i procelnikom županijskog ureda za graditeljstvo Josipom Zidaricem predstavlja Istarsku županiju u ovom radnom tijelu.

- Izradivac je vecinu primjedbi prihvatio i ugradio u studiju, ali pojavio se problem zbog neuskladenosti dvaju dokumenata s mjerama zaštite okoliša, a to su procjena utjecaja zahvata na okoliš, koju je izradio Ekonerg, i objedinjeni uvjeti zaštite okoliša, tvrtke specijalizirane za okoliš APO. Zbog toga je sjednica prekinuta i zakazana nova za 21. lipnja, kaže Demetlika.

U tom roku dva izradivaca moraju uskladiti dokumente i dostaviti ih clanovima Povjerenstva, koje ce, bude li zadovoljno izmjenama, dati svoje mišljenje na temelju kojega ce Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijeti odluku o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti projekta. Ako odluka bude pozitivna, Ministarstvo graditeljstva može izdati lokacijsku dozvolu.

Valja znati da studija razmatra samo ugljen kao moguci energent i termoelektranu maksimalne snage 500 megavata, pri cemu istarski trojac ostaje pri zahtjevu za pogon na plin i elektranu maksimalnog kapaciteta 350 megavata, kako je to predvideno županijskim prostornim planom. Prethodna sjednica povjerenstva na kojoj je studija poslana na doradu održana je 30 ožujka.

Medu primjedbama koje Ekonerg, sastavljac studije, nije u cijelosti prihvatio, a ticu se osjetljivih pitanja za labinsku i istarsku javnost, su one o zabrani deponiranja šljake i privremenom dimnjaku iste visine kao postojeci (340 metara), koji ce se rekonstruirati. Šljaka ce se ipak moci odvoziti na postojeci deponij u slucaju da silosi budu popunjeni, a brod koji bi ju trebao odvesti ne bude u tom trenutku raspoloživ.

Za vrijeme rekonstrukcije dimnjaka, što ce trajati oko godinu i pol dana, moci ce raditi TE Plomin 2, koji koristi postrojenje za odsumporavanje i filtre, uz uvjet da ugljen koji spaljuje na sadrži više od 0,4 posto sumpora, a emisije ce izlaziti kroz dimnjak visok 150 metara. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter