Studija o okolišu za golf u Barbarigi stara 10 godina

Golf teren i prateći sadržaji na Barbarigi bi se trebali početi graditi ovog ljeta (M. MIJOŠEK/arhiva)
Golf teren i prateći sadržaji na Barbarigi bi se trebali početi graditi ovog ljeta (M. MIJOŠEK/arhiva)

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović nedavno je izjavio da je tvrtka Kermas Danka Končara podnijela zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole radi gradnje golf igrališta i 32 vile s ukupno 276 postelja na području južne Barbarige.

Najavio je da će, ako ne bude komplikacija, lokacijsku izdati u ožujku, a potom do ljeta i odobrenje za gradnju, ne bi li investitor mogao realizirati investiciju. Za taj projekt, pojasnio je, postoji detaljni plan uređenja i studija utjecaja na okoliš, dokumenti koji su ranije izglasani. Postupak procjene utjecaja na okoliš okončan je izdavanjem rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš, što je Ministarstvo zaštite okoliša odobrilo prije - deset godina.

Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić smatra da su se u proteklih deset godina umnogome promijenili standardi zaštite okoliša, naročito u procesu usklađivanja s višim standardima Europske unije.

- Mjere zaštite okoliša iz 2002. godine i propisi koji su tada važili ne odgovaraju današnjim saznanjima ni propisima. Čitajući danas Rješenje o prihvatljivosti za okoliš zahvata izgradnje turističkog naselja, golfa i marine u uvali Marić, kojim je Ministarstvo propisalo mjere zaštite okoliša i programa praćenja okoliša, jasno je koliko je ono neprimjereno i zastarjelo, kaže Radojčić. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter