Studija o golfu strogo cuvana tajna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije više od godinu dana Josip Zidaric, procelnik županijskog Odjela za održivi razvoj, izjavio je da je Županija narucila studiju "Analiza prostornih mogucnosti za razvoj golfa u Istarskoj županiji", nakon cega ce uslijediti izmjene prostornog plana, u kojem su zasad ucrtana cak 23 golf terena.

Otad traje naš uzaludni pokušaj da dodemo do bilo kakvih relevantnih informacija vezanih uz ovu studiju na kojoj bi se, prema najavama, trebao temeljiti broj lokacija, a time i koncepcija razvoja golfa u Istri, koji ce imati veliki utjecaj ne samo na izgled obale i unutrašnjosti Poluotoka, vec i na ekološki, gradevinski i ekonomski aspekt života.

Osim što se informacije taje, sporno je i to što je studiju Županija narucila od svoje tvrtke Istra golf dizajn (IGD), cija je osnovna zadaca pomaganje u stvaranju golf projekata i koja se, osim iz proracuna, financira naplacujuci usluge od investitora u golf. Primjerice, tvrtka Jupiter Adria, koja u vlasništvu ima tri golf projekta u Istri, izmedu ostalog onaj kontroverzni kraj Motovuna, uplatila je IGD-u 1,3 milijuna kuna.

Kako je moguce da Županija angažira upravo tvrtku IGD, koju placaju golf investitori, za izradivaca studije koja bi na neovisan i nepristran nacin trebala analizirati sve pozitivne i negativne aspekte golf lokacija u Istri?

Ili možda posrijedi nije želja da se dobije objektivna analiza, vec se studijom želi dokazati da su 23 golf terena optimalan broj, ako ne i premali - na zadovoljstvo gradevinskih mešetara koji, prema još neizmijenjenom Zakonu o igralištima za golf, mogu graditi apartmane i vile na cak 25 posto površine golf terena?

Postavlja se pitanje cijim su se interesima vodili županijski celnici kada su ucrtavali golf terene na kartu Istre buduci da je Županija narucila dokument tek nakon što su lokacije odredene u prostornom planu, a neki projekti poceli. (Maša JERIN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter