Studija je o ženskoj frustraciji i neostvarenim željama

Mališani iz mini kluba s animatorima su priredili likovnu izložbu na temu čistoće mora (K. FLEGAR)
Mališani iz mini kluba s animatorima su priredili likovnu izložbu na temu čistoće mora (K. FLEGAR)

Fassbinderova drama "Gorke suze Petre von Kant", s kojim je autor stekao svjetsku slavu kao dramaturg, našla se i na repertoaru 18. izdanja Međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni lav" u Umagu, u izvedi glumačke ekipe Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice. 

Brza radnja

Fassbinder u ovome komadu nastalom 1971. godine otvoreno progovara o lezbijskoj ljubavi koja se pojavila kao posljedica razočaranja uspješne modne kreatorice Petre von Kant u muškarce. Petra von Kant (glumi je Helena Peršuh) živi u luksuznom 
stanu sa svojom asistenticom Marlenom (Vesna Vončina). Nakon rastave od svog drugog supruga, Petra upoznaje mladu, lijepu, neobrazovanu djevojku Karin Thimm (Arna Hadžialjević), zaljubljuje se u nju te one započinju strastvenu vezu. Petra joj nudi posao manekenke i obećava joj blistavu karijeru kako bi je vezala uz sebe. No, Karin se ne namjerava vezati za stalno, veza s Petrom ne ispunjava je, te ona održava odnose i s 
muškarcima.

Radnja se odvija brzo, sve u Petrinoj dnevnoj sobi. Drama "Gorke suze Petre von Kant" studija je o ženskoj frustraciji, neostvarenim željama, neuspjeloj emancipaciji i težnji za posjedovanjem. U početku je drama izazivala pažnju ne samo zbog eksplicitno lezbijske tematike, nego i zbog specifičnog Fassbinderovog stila, koji je uključivao korištenje isključivo ženskih likova i glumica. Danas ova tema više nikoga ne šokira, ali je tema 
još aktualna i zanimljiva. Prema toj drami, 1972. godine snimljen je istoimeni film u režiji, naravno, Rainera Wernera Fassbindera. 

Ocjena publike 4,88

U predstavi još glume Milena Zupančič, Urška Taufer i Medea Novak. 
Predstavu je režirao Arthur Nauzyciel, jedan od najboljih francuskih redatelja koji sa svojim predstava gostuje po cijelom svijetu. Njegovo gostovanje u SNG Nova Gorica jedno je od prvih u tom dijelu Europe. 

Rainer Werner Fassbinder (1945. - 1982.) bio je jedan od najplodnijih redatelja svih vremena te ujedno središnja ličnost nove njemačke kinematografije, široj publici poznat po filmovima "Brak Marije Braun" i "Lili Marleen" te televizijskoj seriji "Berlin -Alexanderplatz". Kaotično djetinjstvo (naročito rastava roditelja) ostavilo je traga na njegov kasniji život. Bio je osnivač eksperimentalnoga antiteatra, filmski i kazališni redatelji, glumac, producent, snimatelj, dizajner. Snimio je više od četrdeset filmova, napisao je 12 kazališnih djela i postavio ih na pozornice. Umro je u 37. godini. 

Drama ovog filmskog klasika "Gorke suze Petre von Kant" u izvedbi SNG Nova 
Gorica privukla je pažnju gledatelja koji su dobro ispunili gledalište uz malu scenu, a predstavi su dali visoku ocjenu - 4,88. (Luka JELAVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter