Studij za medicinske sestre u Puli se nastavlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon završetka predavanja proteklog petka otpoceli su ispitni rokovi za 160 medicinskih sestara i tehnicara, koliko ih studira u Puli na podrucnom odjelu Zdravstvenog fakulteta iz Zenice. Naime, pulski studenti sestrinstva imaju indeks Zdravstvenog fakulteta iz Zenice, koji svoj program u Puli realizira u suradnji s Politehnikom i Europskim centrom za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih naroda (ECPD).

Prošli tjedan, medutim, stiglo je na mnoge adrese putem e-maila pismo supruga jedne polaznice u kojem izražava sumnju da ce se studij uopce nastaviti. To je bio jedan od povoda za razgovor s dekanom Zdravstvenog fakulteta iz Zenice prof. dr. Sahidom Muminagicem, voditeljicom pulskog studija prof. Gordanom Hajdukovic i dekanom Politehnike dr. Lucianom Delbiancom. Sve troje dalo nam je nedvosmislenu i jasnu poruku i garanciju da se studij nastavlja, te da nije bilo ni u primisli odustajanje od studija.

Diploma se uredno nostrificira u Hrvatskoj

- Nema govora o odustajanju, to su šumovi u komunikacijskom kanalu, veli profesorica Gordana Hajdukovic. "Vecina od 160 polaznika nastavlja sa školovanjem premda nije nimalo lako studirati uz rad. Za sada je samo cetvero odustalo zbog zdravstvenih razloga, ali grupa je i dalje jako velika. Kao i svaki studij, od pocetka racunamo na osipanje. Pretpostavlja se da ce do diplome iz raznih razloga vjerojatno otpasti oko 30 posto polaznika, veli profesorica.

Kad je rijec o nostrifikaciji diplome, izmedu Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan je sporazum temeljem kojeg se diploma uredno nostrificira u Hrvatskoj. Takoder, potvrdeno je vec i u praksi da se priznaje u Sloveniji, Italiji i drugim zemljama EU-a, doznajemo od profesorice Hajdukovic koja opovrgava svaku sumnju da se diploma ne priznaje u Hrvatskoj.

Prof. dr. Sahid Muminagic, inace vrstan ortoped, pojašnjava nam da je program studija sacinjen prema uzoru na slicne vrsne programe u Grazu, Švicarskoj, Njemackoj i Beogradu. Dodaje da su u realizaciji studija ostvarili dobru suradnju s kolegama iz pulske Opce bolnice i Zavoda za javno zdravstvo, ustanove koje ce biti nastavna baza kad zapocne praksa.

Studij se financira iskljucivo iz školarine, a cijena jedne školske godine iznosi 2.000 eura. Pohada se deset kolegija, svaki po 30 sati u semestru. Nositelji kolegija su mahom gostujuci profesori iz Zenice. Od bolnickih lijecnika nositelji kolegija su dr. sc. Lorene Honovic i dr. sc. Valter Stemberga, a organizatori se nadaju da ce i drugi pulski lijecnici steci odgovarajuce zvanje pa ce više predavaca biti iz Pule, cime ce i cijena studija moci biti manja.

Predavanja, vježbe i ispiti ovog trogodišnjeg studija održavaju se za sada u prostorima pulske Opce bolnice i Metrisa, dok se ne završi renoviranje prostora na rivi. Prva je generacija studenata zenicki medicinski fakultet s nastavom u Puli upisala ove jeseni, a po njegovom završetku steci ce zvanje diplomirane medicinske sestre, tehnicara ili fizioterapeuta.

Težak i naporan studij, ali se isplati


Oko 75 posto polaznika studira uz rad, najveci broj ih je iz pulske bolnice i domova zdravlja, ali dolaze i iz poliklinike Nemec te ostalih privatnih zdravstvenih ustanova u našoj i susjednoj županiji. Kako uskladuju rad, školovanje i obitelj, pitali smo nekoliko polaznica.

- Teško, jako je naporno. Uspijevamo sve uskladiti, jer u bolnici radimo u turnusima po 12 sati danju, pa 12 sati nocu, nakon toga slobodan dan. Predavanja su obimna, gotovo kao i kod redovnih studenata. U praksi vam to izgleda tako da sam jucer radila dan, zatim sam došla na predavanje danas u 16 sati, pa s predavanja idem u nocnu smjenu. Sutra ujutro dolazim na ispit u 9 sati i navecer idem opet u nocnu da bih mogla biti preksutra slobodna kada imam drugi ispit. Uza sve to još treba uklopiti obitelji i obiteljske obaveze, ispricala nam je Svjetlana Belinic.

Inicijativa za osnivanje veleucilišta

Premda su se neki iznenadili zašto je baš fakultet u Zenici došao u Pulu, valja reci da je u susjednoj zemlji dobro razvijen cijeli sustav upravo zdravstvenih fakulteta, veleucilišta i ustanova, kao što je primjerice poznati hospicij u Tuzli u cemu su pripomogli i brojni strani donatori. Ne treba se zanositi da je u Hrvatskoj visoko školstvo bolje od bosanskog, prilagodeno potrebama tržišta radne snage. Ocito je da nedostaju i programi i strucni kadar.

Stoga još jedna inicijativa stiže iz Pule. ECPD, u suradnji s Politehnikom, Gradom Pulom i Istarskom županijom pokrenut ce postupak osnivanja veleucilišta u Puli, u kojem ce imati ucešce kao suosnivac i strani univerzitet Vamk iz Finske. Upravo Finci imaju izuzetne programe iz informacijskih tehnologija, te je njihov ulog akreditirani program.

- Osnivanjem veleucilišta svi bi postojeci i buduci programi bili pod jednom kapom. Imamo puno kvalitetnih planova, ali u nezgodno vrijeme, zakljucuje dekan Politehnike Luciano Delbianco.


Podijeli: Facebook Twiter