Studij za maestre u vrtiću starta u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Umag u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti i Pučkim otvorenim učilištem ''Ante Babić'' pokreće stručni studij predškolskog odgoja na talijanskom jeziku.

Na području Grada Umaga djeluju dvije obrazovne ustanove talijanske nacionalne zajednice, Talijanski dječji vrtić Girotondo/ Vrtuljak i Talijanska osnovna škola ''Galileo Galilei''.

Potrebe vrtića

- S obzirom da se radi o obrazovanju i radu na jeziku manjine ponekad je za ove ustanove teže doći do kadra koji, osim poznavanja jezika i kulture manjine, posjeduje i sve ostale stručne uvjete sukladno Zakonu o obrazovanju, kaže dogradonačelnica Grada Umaga, Floriana Bassanese-Radin.

Doznajemo da u talijanskoj predškolskoj ustanovi u Umagu radi manji broj odgojiteljica koje još uvijek nisu stekle adekvatnu stručnu spremu a već su duže vrijeme u radnom odnosu ili na zamjenama.

- Unatoč činjenici što postižu dobre rezultate u radu, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju, ustanova mora svakih pet mjeseci objavljivati  javni natječaj za stručno popunjavanje navedenih radnih mjesta. Kako se pokazalo da se na natječaj ne javljaju osobe s adekvatnom stručnom spremom, a isti problem imaju i talijanske predškolske ustanove u susjednim općinama i gradovima, pokrenuta je inicijativa za otvaranjem preddiplomskog stručnog studija predškolskog odgoja u Umagu. U ovom trenutku potreba postoji prvenstveno u talijanskim ustanovama. Radi se o desetak radnih mjesta u Umagu te pet u ustanovama drugih jedinica lokalne samouprave na ovom području. No, studij predstavlja i mogućnost obrazovanja za sve zainteresirane izvan sistema koji mogu studirati  uz rad u blizini svojeg mjesta stanovanja. Diploma koja se stječe ne isključuje mogućnost zapošljavanja u ustanovama s hrvatskim nastavnim jezikom, a kako Grad Umag sustavno ulaže u podizanje standarda predškolskog odgoja. Za mlade studente navedeno predstavlja ulaganje u vlastitu budućnost i mogućnost zapošljavanja, izjavila je Bassanese-Radin.

Studij će se odvijati dva puta tjedno, petkom poslijepodne i subotom ujutro. Završetkom studija ostvaruje se 180 ECTS-a.

Školarina 9.000 kuna

Na izvanredni dislocirani studij pri umaškom Učilištu se mogu  upisati zainteresirani koji su završili četverogodišnju srednju školu. Godišnja školarina iznosi 9.000 kuna.

-Studij traje tri godine i njime se stječe titula stručni prvostupnik predškolskog odgoja. Namijenjen je osobama koje se koriste talijanskim jezikom. Ovim se studijem pruža mogućnost  obrazovanja odgojiteljicama koje rade u vrtićima, a koje nisu stekle kvalifikaciju. Ovaj će projekt biti jednokratan i namijenjen za područje sjeverozapadne Istre. Do sada je izvanredni stručni studij postojao samo na hrvatskom jeziku, kaže Andrea Debeljuh, docent pri fakultetu Odgojnih i obrazovnih znanosti Sveučilišta u Puli i voditelj ovog projekta.

Prijava za studij obavlja se putem Nacionalnog informacijskog sustava, dok su informacije o upisima dostupne na www.postani-student.hr. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter