Studij ekonomije besplatan za 390 brucoša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Odjelu za ekonomiju i turizam "D. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je postupak upisa u prvu godinu preddiplomskih studija za 2013./14. akademsku godinu.

Osim studija ekonomije i poslovne ekonomije, moguće je upisati i studij informatike te interdisciplinarni studij "Kultura i turizam", a ukupno će na ovim studijima na raspolaganju biti 390 mjesta za brucoše koji mogu studirati uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Za izvanredne studije uz rad, predviđeno je 340 mjesta te još 22 mjesta za strane studente.

Ukupno su, dakle, na Odjelu za ekonomiju predviđena 752 upisna mjesta, a riječ je o prijedlogu jer upisne kvote na nivou cijelog sveučilišta treba potvrditi Senat.

- Priča se da je ekonomista previše, ali moje je mišljenje da kvalitetno obrazovanog kadra nikada nema previše. Ekonomista ima puno, ali se oni vrlo brzo zapošljavaju. Istina je da se sveučilište treba okrenuti i razvoju tehničko-tehnoloških smjerova, a studij informatike je prvi korak tome, istaknuo je pročelnik Valter Boljunčić.

Iznio je podatke da je na Zavodu za zapošljavanje na dan 31. 12. prošle godine bilo evidentirano 265 nezaposlenih ekonomista. Isto toliko su tijekom prošle godine poslodavci tražili ekonomista, a zaposleno ih je 193. No, moguće je da je brojka i veća jer, kako objašnjava Boljunčić, statistika HZZ-a ne evidentira koliko se ekonomista zaposli primjerice kao tajnik.

Uz ova četiri studija postoji još dislocirani studij ekonomije u Umagu koji je moguće studirati samo uz rad, odnosno uz plaćanje. Također za zaposlene osobe otvoren je i studij na daljinu iz računovodstva, ali budući da Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje nije definiralo kriterije praćenja studija koji se odvija elektronskim putem, još se uvijek čeka dopusnica.

Uvjeti upisa na ovaj Odjel ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodne godine, odnosno traži se završena četverogodišnja srednja škola, a na državnoj maturi potrebno je položiti predmete B razine iz obaveznih predmeta - hrvatskog, matematike i stranog jezika, a vrednovat će se i rezultati natjecanja i druga dodatna učenička postignuća.

Ono što vrijedi za sve maturante je da se ispiti za državnu maturu mogu prijaviti do 1. veljače dok se lista prioriteta studija može mijenjati do 16. srpnja. Objava rezultata ispita državne mature je 9. srpnja, a objava konačnih rezultata 16. srpnja u 12 sati. Dan kasnije će biti objavljena konačna rang lista, a 18. srpnja startaju upisi. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter