Studentski pokret seli se na ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sastanku meduplenumskih radnih grupa koji je održan ovog vikenda na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli studenti iz nezavisnih studentskih inicijativa iz Rijeke, Zagreba i Pule raspravljali su o novim mogucim aktivnostima studentskog pokreta.

Kao logican slijed dogadaja nakon jesenskih blokada najavljen je veliki prosvjedni skup u Zagrebu na kojem bi se okupili studenti iz cijele Hrvatske. Studenti isticu da su dosadašnje blokade imale pozitivan efekt jer su izvršile željeni pritisak i utjecaj na vladajuce strukture. Zasad o novim blokadama fakulteta ne razmišljaju, ali ih ne iskljucuju kao mogucnost.

Studenti su još jednom jasno odbili prijedlog povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju. Model studiranja bez školarina neprihvatljiv je u obliku u kojem je predložen, a takoder i Zakon o sveucilištima, koji je zbog svojih odredbi kojima se ruši autonomija sveucilišta prozvan prijetnjom za cjelokupnu akademsku zajednicu.

Prema prijedlogu povjerenstva, model besplatnog obrazovanja podrazumijeva uvodenje penalizacije u vidu placanja razlike ECTS bodova, odnosno tko u jednom semestru ne skupi dovoljno bodova, sljedeci semestar ne može studirati bez placanja.

Protiv ovog modela se, osim studenata, zasad ocitovao senat pulskog sveucilišta, koji smatra da se pravo na studij bez placanja školarina treba odnositi za cijelo vrijeme studiranja predvideno sadašnjim zakonskim propisima koji reguliraju studentska prava. Drugim rijecima, ako preddiplomski studij traje tri godine, a student ga, po sadašnjim pravilima, treba završiti u cetiri, tek nakon tog roka može se uvesti placanje.

Ni senat Sveucilišta u Zadru nije u cijelosti suglasan s prijedlogom povjerenstva pa, iako prihvaca kriterij ECTS bodova, predlaže ponavljanje jedne godine studija bez placanja školarine. Kao važan faktor u daljnjoj borbi za besplatnim obrazovanjem nezavisne studentske inicijative istaknule su jacanje suradnje s profesorima, kao i sa studentskim pokretima u ostalim državama u kojima se provode blokade fakulteta.


Podijeli: Facebook Twiter