Studentska rješenja koja mogu obogatiti javne prostore

Polaznici 35. Motovunske međunarodne ljetne škole arhitekture (M. RIMANIĆ)
Polaznici 35. Motovunske međunarodne ljetne škole arhitekture (M. RIMANIĆ)

Prezentacijom radova završila je jubilarna 35. Motovunska međunarodna ljetna škola arhitekture u kojoj su sudjelovali studenti viših godišta studija arhitekture iz Austrije, Kanade, Njemačke, Italije, Izraela, Francuske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Školu organizira Arhitektonski fakultet sveučilišta u Zagrebu, a vodi je prof. Ljubomir Miščević, koji je na prezentaciji pohvalio kreativnost studenata, dodajući kako je sudjelovanje u ovoj školi dio kurikuluma studija arhitekture, pa polaznici dobivaju ECTS bodove. Studentima su u Motovunu predavanja držali eminentni profesori, arhitekti i predstavnici proizvođača građevinskih materijala, a Miščević je posebno istako obnovu suradnje sa arhitektonskim fakultetima u Milanu i Vancouveu čiji su studenti i profesori radili u ovogodišnjoj motovunskoj ljetnoj školi arhitekture.

U sklopu stalnog ciklusa-kolegija Tradicija, kreativnost i održivost studenti su obrađivali teme ponajprije vezane za obnovu istarskih gradova u kontekstu šireg prostora Istre, stoga su tijekom boravka u Istri posjetili više naših gradova. Nakon toga su se u sklopu ovogodišnje projektantske teme "Nadzemne i podzemne interpolacije" bavili mogućnostima uređenja javnih gradskih prostora u Motovunu, ali primjenjivih na slične prostore u dugim istarskim gradićima. Bavili su se uređenjem trgova, zidina, arhitektonskih cjelina, izdvojenih zgrada, ali i prometne infrastrukture kao što su prilazne ceste, stubišta, rampe i ostala urbana oprema. Neki su svoje zanimanje usredotočili na vizualne komunikacije i zaštitu okoliša, ali i mogućnosti obnove željeznice Parenzane, odnosno njenog tunela podno motovunskog brda.

Posebno su zanimljiva prometna rješenja, jer poznato je kako su mnogi naši gradići, a posebno Motovun, tijekom turističke sezone pretrpani vozilima. Osim iznalaženja novih prometnih smjerova za vozila i pješake neki su studenti ponudili zanimljiva rješenja za parkiranje vozila koja se uz to mogu koristiti kao vidikovci ili prostori za projekcije filmova na Motovun film festivalu. Uz to ponudili su i rješenja interpolacija koje bi obogatile prostor, a stalnim stanovnicima i turistima ponudili nove sadržaje.

Prezentaciji je prisustvovao i Ivan Vukadinović, zamjenik predsjednika motovunskog općinskog vijeća kojem je Miščević ponudio suradnju jer neke od studentskih projektnih ideja mogu pomoći rješavanju određenih, ponajprije prometnih problema u Motovunu, ali i ponuditi gradu, sve poznatijem po brojnim manifestacijama, nove sadržaje koji mogu potaći nove kreativne ideje. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter