Studentima u inozemstvu placeno školovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured za medunarodnu suradnju Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli na je konferenciji za novinare predstavio svoj jednoipolgodišnji rad, tijekom kojeg je nekoliko pulskih studenata i profesora u sklopu europskih programa za mobilnost, poglavito Erasmus, ali i Ceepus, imalo prilike boraviti na sveucilištima u inozemstvu.

- U 2010. godini naše je sveucilište na natjecaju za Erasmus, koji provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije, po prvi put dobilo sredstva EU-a u iznosu od 10.125 eura. Zahvaljujuci tim sredstvima tri su studenta išla na jednosemestralnu i godišnju razmjenu u Španjolsku, Austriju i Sloveniju. Takoder, u inozemstvo je otišlo šest nastavnika i jedna djelatnica administracije, rekla je Ivona Peternel, strucna suradnica za medunarodnu suradnju i mobilnost.

Na sveucilištu su zadovoljni jer su im ove godine sredstva udvostrucena, odnosno dobit ce oko 20.000 eura, cime ce na razmjenu u inozemstvo moci poslati šest pulskih studenata te omoguciti usavršavanje vecem broju profesora. Sveucilište je do danas potpisalo više od 15 Erasmus ugovora sa stranim sveucilištima, i to u Sloveniji, Austriji, Italiji, Španjolskoj, Madarskoj, Poljskoj, Ceškoj i Bugarskoj.

- Ostvarili smo uspješne kontakte sa sveucilištima u inozemstvu zahvaljujuci kojima sada razmatramo nadogradnju suradnje kroz organizaciju ljetnih škola, zajednicke projekte cjeloživotnog ucenja te organiziranje združenih dodiplomskih i diplomskih studija, dodala je Peternel.

I kroz program Ceepus, koji je usmjeren na razmjenu studenata i profesora srednje i istocne Europe, pulsko je sveucilište ostvarilo kontakte s brojnim institucijama visokog obrazovanja, a u ovoj akademskoj godini cetiri su studenta provela po jedan semestar na partnerskoj instituciji u Austriji.

Studentica ekonomije Natalija Cimbola jedna je od njih. "Ovo mi je iskustvo osim zanimljivih predavanja kroz interaktivnu nastavu dalo i mogucnost da se usavršavam u jezicima te sam upoznala mnogo mladih iz cijele Europe i njihovu kulturu i obicaje", rekla je Cimbola.    

Zamjenik prorektorice za medunarodnu suradnju Ivan Jurkovic rekao je da su svi pulski studenti postigli odlicne rezultate na sveucilištima u inozemstvu, s kojih se vracaju s pohvalama i izvrsnim ocjenama. Istaknuo je da su školarina i kompletni smještaj u potpunosti pokriveni kroz programe mobilnosti, a student, ovisno o potrebama, odnosno standardu odredene zemlje, dobiva 400 do 900 eura mjesecno. Ako je potrebno, pokrivaju mu se i troškovi puta.

Ono što pulskom sveucilištu predstavlja problem jest nedostatak domskog smještaja, zbog cega nisu u mogucnosti primiti veci broj stranih studenata i time pojacati razmjenu. "Do ove godine nismo imali obavezu prihvata stranih studenata, a sada cemo putem Studentskog centra za njih pronalaziti privatni smještaj, uz subvencioniranje troškova iz proracuna ministarstva", kazao je Jurkovic.

Studenti, kao i sami profesori koji žele pristupiti programima mobilnosti trebaju se javiti na natjecaj koji objavljuje Ured za medunarodnu suradnju. (M. JERIN)


Otvoren drugi ulaz u staru bolnicu
Bivši glavni ulaz u Opcu bolnicu, koji sada nosi natpis "Sveucilište Jurja Dobrile u Puli" jer ce se koristiti kao ulaz u buduci studentski kampus, još je zatvoren zbog radova. Buduci da se do bolnice donedavno moglo iskljucivo kolnim ulazom, otvoren je drugi ulaz, pored tvrdave na brdu Sveti Mihovil.
Time je olakšan dolazak pacijenata u bolnicu, kao i djelatnika Rektorata koji se sada nalazi u sklopu bivše bolnice, ali i ucenika Medicinske škole, koja je u zgradi bivše kirurgije pa su do nje srednjoškolci cesto dolazili preskacuci visoku ogradu.


Podijeli: Facebook Twiter