Studentima placa zagarantirana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka sezona je pred vratima i potražnja za radnom snagom uvelike je pocela. Ponuda privremenih ili povremenih poslova tijekom sezone je tradicionalno veca nego u ostatku godine pa mnogi koriste priliku ne bi li štogod zaradili, posebice studenti kojima je ljeto idealna prilika za dodatni džeparac.

Znaju to i poslodavci pa u pulski Studentski servis svakim danom stiže sve više ponuda i zahtjeva za razne poslove. Prema rijecima tamošnjeg voditelja Slobodana Pole, u posljednjih deset dana bilježi se znacajan interes poslodavaca pa sudeci po tome sezona u Istri je vec pocela.

- Najviše radne snage traži se u poslovima vezanim za turizam, kao što su poslovi konobara, pomocnog kuhara, sobarice, pomocnog recepcionera, londinera, cistaca okoliša kampova, hotela i tako dalje, rekao je Pola. Napomenuo je da poslodavci trenutno najviše traže ljude za rad u kaficima ili restoranima, odnosno konobare. Takoder, velika je potražnja za hostesama, osobama za lijepljenje letaka te za rad u trgovackim centrima, kaže Pola. 

Studenti, veli, u potrazi za poslom cesto koriste usluge servisa pa je to vrlo dobar spoj. Trenutno broji oko 1.100 clanova, no u iducima mjesecima ocekuju pojacan interes pa bi do srpnja moglo biti uclanjeno i do dvije tisuce studenata.

- Ako uzmemo podatak da je na pulskom sveucilištu 2.600 redovnih studenata, možemo zakljuciti da velika vecina posao želi i može pronaci preko servisa, rekao je Pola. S obzirom na stanje u državi, gdje više od 70 tisuca ljudi radi, a ne prima placu, servis nudi i garanciju isplate place.

- Ne može se dogoditi da student odradi posao, a da za svoj rad ne bude placen. Ako mu poslodavac ne uplati placu, to ucini servis te od poslodavca traži podmirenje dugova. Ako se potraživanje oduži, krecemo u postupak prisilne naplate, pojasnio je Pola te dodao da su takav postupak dosad pokrenuli protiv sedam tvrtki, odnosno da je servis isplatio placu za 15 studenata.

Kao još jednu novost istaknuo je internetsku stranicu koja se svakodnevno ažurira i na koju se stavljaju svi oglasi poslodavaca pa studenti odmah znaju što se nudi i ne moraju dolaziti u prostorije servisa.

Što se tice satnice, Pola kaže da je prosjek 18 do 20 kuna na sat, no da za teže poslove, primjerice iskrcavanje kamiona, može biti i viša od 30 kuna. (N. SOFTIC)

Dokumenti za clanstvo u Student servisu:
1. uvjerenje iz visokoškolske ustanove ili testirani indeks
2. osobna iskaznica ili osobni identifikacijski broj (OIB)
3. broj žiro-racuna bilo koje banke
4. 20 kuna za osiguranje


Podijeli: Facebook Twiter