Studentima omogućen i treći upisni rok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić i prodekan dr. sc. Maurizio Levak na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili nove predstojnike i voditelje katedri te novine vezane uz početak nove akademske godine.

Na Filozofskom fakultetu u dva upisna roka upisalo se stotinjak novih studenata, no ta brojka neće biti konačna budući da je većina sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pružila još jednu šansu za upis studentima. Upisi su otvoreni do 2. listopada, a potrebna dokumentacija je jednaka onoj koju su kandidati dostavljali Središnjem prijavnom uredu za ljetni i jesenski upisni rok. Istog će se dana na Fakultetu održati Orijentacijski dan.

Što se tiče strukture studenata, važno je naglasiti da osim iz Istre, na Fakultetu studiraju i mladi iz svih krajeva Hrvatske, od Slavonije do Južne Dalmacije, a posljednjih je godina povećan broj europskih studenata koji u Pulu dolaze preko programa Erasmus.

Studentima se na razini Sveučilišta nudi Sveučilišna knjižnica, Studentski centar, projekti iz međunarodne suradnje, psihološko savjetovalište, studentski pravobranitelj, a uvjeti studiranja se stalno poboljšavaju, pa je i to razlog pojačanog interesa za studiranje u najvećem istarskom gradu.

Na Odsjeku za kroatistiku umjesto doc. dr. sc. Marka Ljubešića bit će doc. dr. sc. Daniel Mikulaco koji će ujedno biti i voditelj Katedre za književnost; voditeljica Katedre za jezik bit će doc. dr. sc. Blaženka Martinović, dok će voditelj Katedre za metodiku hrvatskog jezika i književnosti "Tone Peruško" biti doc. dr. sc. Marko Ljubešić. Na Odsjeku za povijest će umjesto doc. dr. sc. Igora Dude biti dr. sc. Mihovil Dabo. Voditelj Katedre za arheologiju i staru povijest bit će prof. dr. sc. Robert Matijašić, Katedru za srednjovjekovnu povijest će voditi dr. sc. Ivan Jurković, Katedru za ranonovovjekovnu povijest doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, a voditelj Katedre za modernu i suvremenu povijest bit će prof. dr. sc. Nevio Šetić.

Dr. sc. Zvonimir Milanović je na čelu Odsjeka za klasičnu i romansku filologiju, a Odsjek za talijanistiku vodit će doc. dr. sc. Sandra Tamaro. Vrlo traženi preddiplomski sveučilišni studij Japanskog jezika i kulture vodit će dr. sc. Irena Srdanović, a CIAIK, odnosno Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika prof. Robert Matijašić.

- Odsjeke vode vrijedni mladi ljudi, profesori, akademski građani angažirani i izvan Sveučilišta, koji su uvaženi članovi značajnih institucija kao što su Matica Hrvatska, HAZU ili Čakavski sabor, članovi stručnih povjerenstava, vijeća muzeja, izdavačkih savjeta i slično. Posebno treba istaknuti činjenicu da su za članove Matičnog odbora imenovani prof. dr. sc. Valnea Delbianco (filologija) i prof. Ivan Jurković (povijest), s punim se pravom pohvalila dekanica. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter