Studenti za 10-ak dana (na)učili balun i čakavicu

Studenti su učili i svirati na tradicionalnim istarskim instrumentima
Studenti su učili i svirati na tradicionalnim istarskim instrumentima

Da je moguće u samo desetak dana naučiti osnove baluna i ostale tradicionalne istarske plesove, svirati na trieštini te otpjevati čakavske pjesme, i sve to na jeziku koji nije materinji, pokazali su studenti iz Maribora i Trsta, koji su zajedno sa svojim kolegama iz Pule večeras u Osnovnoj školi Veli Vrh na javnoj priredbi predstavili sve ono što su naučili tijekom Erasmusova međunarodnog projekta "Tradicionalno u Alpe-Adria regiji: Lokalno za globalno" (TAARLoG).

Projekt je okupio 50-ak studenata odgojnih i obrazovnih znanosti, buduće "tete" u predškolskim ustanovama te učitelje i učiteljice razredne nastave, koji su zajedno sa svojim profesorima s tri sveučilišta proučavali prvenstveno istarsku baštinu, ali uz moderne izričaje, kao što su mažoret i suvremeni plesovi te plesnu dramatizaciju.

Studenti su kroz razne radionice osim pjesama, plesova i sviranja istarskih instrumenata naučili kako prenijeti stečena znanja na djecu predškolske i osnovnoškolske dobi kroz glazbenu i tjelesnu kulturu. Posjetili su Gračišće, Pazin, Beram i Tinjan te KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana.

Koordinator projekta s pulskog sveučilišta Janko Žufić istaknuo je da su studenti u vrlo kratkom vremenu stekli značajna iskustva i znanja. Posebno je ponosan što je ovaj projekt Europska komisija najbolje ocijenila na natječaju na kojem su sudjelovale brojne visokoškolske ustanove u Hrvatskoj i njihove inozemne partnerske institucije.

Završnu svečanost popratili su predstavnici Sveučilišta, Istarske županije i Grada Pule te građani, koji su burnim pljeskom nagradili brojne nastupe studenata, posebice zbor nazvan TAARLoG u kojem su pjesme na čakavici zajedno pjevali hrvatski, slovenski i talijanski studenti. (piše M. JERIN; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter