Studenti s ino-indeksom ne mogu raditi u Hrvatskoj

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Studentica iz Pule s talijanskim indeksom ostala je neugodno iznenađena kad su joj u Studentskom centru u Puli kazali da ju ne mogu učlaniti i to samo zato što studira vani.

Naime, stigao im je takav naputak iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u kojem se navodi da samo redovni studenti hrvatskih sveučilišta mogu koristiti usluge studentskih servisa u zemlji.

To su potvrdili i u Ministarstvu navodeći da je povremeno i privremeno zapošljavanje posredstvom studentskih servisa regulirano Pravilnikom o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata.

"Studenti koji studiraju na visokim učilištima u drugim zemljama, svoja studentska prava ostvaruju u tim zemljama s obzirom da se u njima vode kao redoviti studenti. Ti studenti ne mogu koristiti studentska prava u zemlji u kojoj ne studiraju niti su u sustavu studenata u Hrvatskoj evidentirani kao takvi", odgovaraju iz Ministarstva.

Da je pravilnik potrebno mijenjati svjesni su i u Ministarstvu, no do promjena neće doći samim ulaskom Hrvatske u EU već promjenama pravnih akata kojima je regulirano posredovanje u zapošljavanju redovitih studenata.

Slobodan Pola, voditelj Studentskog centra u Puli otkriva da je u Ministarstvu upravo održan sastanak radne skupine predstavnika studentskih centara koji izrađuju tekst novog Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju studenata. Jedna od predloženih novina tiče se upravo zapošljavanja studenata koji studiraju u inozemstvu.

- Želja nam je da se omogući našim državljanima koji studiraju izvan Hrvatske zapošljavanje tijekom ljetnih mjeseci putem studentskog servisa. Nadamo se da će Ministarstvo prihvatiti naš prijedlog koji smatramo logičnim i na dobrobit studenata, kazao je Pola. (M. JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter