Studenti protiv smanjenja kvota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski studenti nastavili su s blokadom Sveucilišta Jurja Dobrile, kojom se i dalje zabranjuje održavanje nastave i kolokvija, a dozvoljeni su usmeni i pismeni ispiti te konzultacije. Sinoc je na plenumu blokadu izglasao 151 student, 19 ih je bilo protiv, a sedam suzdržanih. Rasprava o tome treba li se ustrajati u blokadi trajala je više od dva sata, a u jednom trenutku zabilježen je i manji eksces.

"Roditelj jednog studenta koji se protivi blokadi izvrijedao je i omalovažavao prisutne, a student je raspravu na plenumu pokušao skrivecki snimati diktafonom. Buduci da snimanje plenuma nije dozvoljeno odnosno studenti o tome nisu glasali, zamolili smo da se snimanje prekine", receno je na današnjoj konferenciji za novinare Nezavisne studentske inicijative.

Osvrnuli su se na današnji clanak u Glasu Istre u kojem je rektor dr. sc. Robert Matijašic upozorio da je uvodenjem besplatnog obrazovanja moguce da resorno ministarstvo smanji kvote cime ce se manji broj studenata moci upisivati na fakultete.

"Ono što je najvažnije spomenuti je cinjenica da je i sam rektor rekao da cemo ostati pri samom dnu visokoobrazovanih zemalja ako se uvede novi sustav financiranja obrazovanja. Ostaje pitanje zapravo kome je to u interesu? Nama studentima to sigurno nije, pri cemu se oštro ogradujemo od ovakvoga modela financiranja obrazovanja i ukoliko to bude potrebno, borit cemo se protiv njega", porucili su studenti.

Današnji ce se plenum održati u 19 sati u dvorani 406 Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" gdje ce se odlucivati o daljnjim akcijama i blokadi Sveucilišta.


Podijeli: Facebook Twiter