Studenti pred ministarstvom za besplatno školovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici studenata Fakulteta politickih znanosti i Filozofskog fakulteta održali su u srijedu prosvjednu akciju ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta tražeci potpuno javno financiranje visokog obrazovanja i pozivajuci sve studente na veliki prosvjed u petak 14. listopada, na kojemu ce, porucili su, još jedanput upozoriti da prosvjetne vlasti nisu osigurale novac za školarine studentima koji su ispunili svoje obveze.

U mirnoj prosvjednoj akciji nazvanoj "Obecanje ludom Radovane" oko 20 studenata zatražilo je od ministra Radovana Fuchsa da ispuni obecanje da ce se svim studentima koji ispunjavaju obveze podmiriti troškovi školarina. Unatoc danom obecanju, kažu, na mnogim fakultetima studenti koji su položili sve ispite moraju platiti školarinu da bi upisali višu godinu.

Studenti su ispred zgrade ministarstva pustili govore iz 2010. premijerke Jadranke Kosor o besplatnom studiranju te ministra Fuchsa o tome da svi imaju pravo besplatnog upisa, a uvjet da tako i ostane jest redovito ispunjavanje studentskih obveza.

Nosili su i pano s priopcenjem Ministarstva znanosti od 30. ožujka 2010. na kojemu, medu ostalim, piše da je "od sljedece akademske godine besplatan studij za sve brucoše na preddiplomskim i diplomskim studijima".

Studenti FPZ-a kažu da mnogobrojni studenti koji su položili sve ispite i time ispunili studentske obveze moraju platiti školarinu od nekoliko tisuca kuna.

Tako na FPZ-u od ukupno 280 studenata politologije i novinarstva druge godine oko 120 placa puni iznos školarine od 5.500 kuna iako im je ostao samo jedan ispit, 120 placa linerano (od 18 kuna do 5.500), a 44 studenta oslobodena su placanja školarine.

"Ovoga puta su studenti na pogrešnoj adresi", rekla je novinarima nakon prosvjeda Žana Coric iz Ministarstva znanosti dodajuci da i ministarstvo i studenti imaju isti cilj - besplatno obrazovanje iako su im putovi razliciti.

Dodala je da je to ministarstvo u zakonima o visokome školstvu koje je predložilo i koji su trenutno u saborskoj proceduri tražilo da se prvi put zakonski definira što znaci besplatno obrazovanje i za koga je ono. Besplatno bi bilo za sve studente koji redovito i uspješno ispunjavaju obaveze, a upisnina koju bi neki studenti placali bila bi mnogo manja nego što su sada neke školarine.

Najviše bi iznosila 3.200 kuna za sve fakultete, rekla je Coric dodajuci da bi je placali studenti koji nisu ispunili svoje obveze. To ne znaci da student mora imati prosjek 5,0, nego bi se kriteriji odredili pravilnikom u cijoj bi izradi sudjelovali i studenti.


Podijeli: Facebook Twiter