Studenti ostali bez place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti iz Pule koji rade preko studentskog servisa ogorceni su jer vec danima cekaju da im Studentski centar proslijedi novac od njihovih placa. Upozoravaju da su njihovi poslodavci na vrijeme isplatili place, ali da se novac i dalje nalazi na racunu pulskog Studentskog centra.

- U pravilu nam place istog dana sjednu na racun. Poslodavac mi je placu uplatio u petak, 10. srpnja, i još je nisam dobila. Kako nam mogu zadržati novac koji smo zaradili? Mi smo studenti i mnogi od nas moraju placati stanarine te smo sada dovedeni u tešku situaciju jer nemamo novca, veli studentica koja s brojnim svojim kolegama radi u jednom svjetski poznatom restoranu brze prehrane.

Veli da se place studenata u pravilu krecu od 2.500 kuna, koliko i ona sama zaraduje, pa sve do 5.000 kuna za studente koji su zaposleni u turizmu.

- Kad smo pitali zašto je zapelo, u studentskom servisu su odgovorili da oni s tim nemaju veze, da se sada uplate obavljaju putem Sveucilišta Jurje Dobrile, jer je njihov racun blokiran, te da se tamo moramo obratiti. Zvali smo rektorat i racunovodstvo Sveucilišta, ali su nas ponovno uputili na studentski servis. Vrte nas u krug, uvjeravaju da cemo brzo dobiti place, ali još ništa nije uplaceno. Putem servisa sada radi najmanje 500 studenata pa možete zamisliti o kojem se novcu radi!, dodaje studentica koja je željela ostati anonimna.

Od rektora Matijašica saznajemo da je razlog kašnjenju isplata promjena citavog sustava placanja na Sveucilištu.

- Mijenjali smo uvjete i nacin isplate prema bankama i Fini i zbog tehnickih razloga došlo je do zastoja, koji je prema mojim informacijama trajao tri dana. Racun je zaista bio blokiran i to zbog prebacivanja na novi nacin placanja. Ispricavamo se studentima zbog poteškoca koje su imali, kazao je rektor.

Trenutno je u pulski Studentski centar uclanjeno više od 1.700 studenata, a najveci broj njih radi upravo za vrijeme sezone. Voditelj Studentskog centra Slobodan Pola veli da je novi sustav placanja uspostavljen i da su isplate studentima krenule uobicajenim tokom.

- Upravo ispred sebe imam virmane i studentima ce u najkracem roku novac sjesti na racune, dodao je Pola.

 


Podijeli: Facebook Twiter