Studenti njemačke policijske škole u PU istarskoj

PU istarska (Arhiva)
PU istarska (Arhiva)

U sklopu studijskog posjeta Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, policijski službenici – studenti njemačke Visoke policijske škole iz Münstera i njihovi domaćini, profesori Visoke policijske škole u Zagrebu, danas i sutra borave u posjetu Policijskoj upravi istarskoj.

U prostorijama PU istarske njemačke je goste danas dočekao načelnik Uprave Dragutin Cestar, a potom im je voditeljica Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Nataša Vitasović predstavila ustroj i rad istarske policije. Njemačkim kolegama prezentirano je stanje i kretanje kriminaliteta u Istri u posljednjih pet godina te pregled ostalih pojava koje utječu na sigurnosno stanje u regiji.

Nakon predstavljanja rada PU istarske, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković posjetiteljima je prezentirao problematiku vezanu uz organizirani kriminal te aktivnosti koje poduzimaju policijski službenici u cilju njegova suzbijanja i otkrivanja počinitelja takvih delikata.

Bilo je riječi o trgovanju i krijumčarenju ljudi i oružja, krivotvorenju novca, kartičnom krivotvorenju, zloporabi opojnih droga i drugim oblicima organiziranog kriminala, a njemačke policajce osobito su zanimale i razlike u hrvatskom i njemačkom zakonodavstvu vezano za spomenutu problematiku. 

U nastavku posjeta, goste iz Njemačke sutra će s radom granične policije upoznati načelnik Postaje pomorske policije Pula Emir Jakupović, koji će im predstaviti organizaciju rada pomorske policije i nadzor plave granice, pogotovo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Nakon radnog dijela, gosti će obići Pulu i Brijune. (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter