Studenti nece placati školarinu do izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na izvanrednoj sjednici vijeca Filozofskoga fakulteta u Zagrebu u ponedjeljak je dogovoreno da se studentima druge i trece godine nece naplacivati školarine do parlamentarnih izbora, a ocekuje se da ce Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta do tada pronaci potreban novac.

- Na temelju rasprave sa studentima i clanovima vijeca zakljucujemo da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta treba pronaci novac za placanje 2. i 3. godine do parlamentarnih izbora, izjavio je nakon cetverosatne sjednice vijeca dekan Damir Boras.

Ministarstvo treba omoguciti studentima da ne placaju školarine i zato ih do tada fakultet nece naplacivati, kazao je.

- Kad se govorilo o financiranju školstva, u ministarstvu su rekli da je osiguran novac i zato ih pozivamo da to i pokažu, rekao je dekan i dodao da je to za Filozofski fakultet oko pet milijuna kuna.

Studentski predstavnici, koji su bili na sjednici, kazali su da je vremena sve manje, a financijski udari na studente sve su veci.

- Nadamo se da ce ministarstvo napokon poceti djelovati u interesu gradana i svoga resora, studenata i sveucilišta, te izvršiti svoje obveze, porucuju studenti. Dodaju da ce u suprotnom "uprava i fakultetsko vijece, a i plenum, kao tijelo studentskog odlucivanja, znati reagirati".

Studenti su na upit bi li se nakon te kompromisne odluke mogla deblokirati fakultetska referada, koja je treci tjedan pod blokadom, odgovorili da ce o tome odluciti studentski plenum u ponedjeljak u 18.30 sati.

Izvanredna sjednica vijeca održana je na zahtjev studentskog plenuma i sindikata Akademska solidarnost. Na dnevnom redu bila je tematska rasprava o zahtjevu studenata o ukidanju placanja participacija u školarinama i svih drugih oblika studentskog placanja.


Podijeli: Facebook Twiter