Studenti nastavljaju blokadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sve dok unutar visokog školstva postoji sustav novcane penalizacije te se studentima ne omogucuje besplatno studiranje na svim razinama, preddiplomskoj, diplomskoj te poslijediplomskoj, a o ovoj posljednjoj se ministar Radovan Fuchs nije ni ocitovao, naši zahtjevi nisu ispunjeni", porucili su na konferenciji za novinare u utorak studenti koji su nastavili blokadu pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile.

Iako je izgledalo da ce studenti biti zadovoljni najavom koja je dan ranije stigla iz ministarstva, a po kojoj bi besplatno studirali svi koji redovito ispunjavaju svoje obaveze, odnosno skupe dovoljan broj ECTS bodova, bez obzira na prosjek ocjena, nije bilo tako.

Studenti se ne slažu s ovim modelom, vec smatraju da besplatno obrazovanje mora biti pravo svih koji studiraju. Prema objašnjenjima studenata bolonjska reforma sama po sebi ne dozvoljava takozvane vjecne studente pa prema tome svi koji studiraju ispunjavaju svoje obaveze. Takoder dodaju da Bologna ne može biti opravdanje za uvodenje mehanizma placanja u sustav bez placanja.

"Uostalom sve te 'ponude' koje stižu iz resornog ministarstva nisu zakonski provedene pa zbog toga ne možemo govoriti ni o kakvom prekidu blokade i borbe za naša Ustavom zajamcena prava", nastavljaju studenti. Oštro osuduju postupanje v.d. dekana rijeckog Filozofskog fakulteta Branka Rafajaca, koji je unajmio privatne zaštitare da bi studente pokušao sprijeciti u zaposjedanju fakulteta, u cemu nije uspio te je nakon Pule i Zagreba blokiran i fakultet u Rijeci.

"Ovoga trenutka oko sedamdeset fakulteta u Europi nalazi se pod blokadom, najvecim dijelom iz slicnih razloga. U Hrvatskoj, medutim, participacije u školarinama vec sada i u apsolutnim i u relativnim brojkama iznose više nego u vecini zemalja Europe", moglo se cuti na plenumu u ponedjeljak navecer, gdje je oko 200 studenata glasalo za nastavak blokade, a protivilo joj se 20-ak.

"Moji su roditelji morali uz postojeci kredit podici još jedan da bih mogao platiti školarinu i doci studirati u Pulu. Prisiljen sam raditi dva posla jer inace ne bih imao za troškove podstanarstva i prehrane. Zbog toga što stalno radim, nemam dovoljno vremena uciti, a upravo sam zbog studiranja došao u Pulu i želim završiti studij. Naravno da cu se boriti za besplatno obrazovanje", kazao je jedan student.

Studenti isticu da za školarine godišnje izdvajaju oko 6.000 kuna, zatim tu su troškovi stanarine i režija, najmanje oko 1.000 kuna mjesecno, i još je potrebno imati dovoljno novca za prehranu, knjige… "Godišnje student u Puli treba najmanje tri tisuce eura, zar mislite da mi imamo taj novac?", upozoravaju studenti. Dodaju da oni nisu nikakvi radikali ili avanturisti, vec da se bore za prava koja su prepoznata diljem svijeta, a što dokazuje i širina medunarodnog pokreta studenata.


Podijeli: Facebook Twiter