Studenti najviše zarađuju noćnim i fizičkim radom

Konobarenje je zanimljivo zbog dodatnog prihoda - napojnica (I. RAVLIĆ/CROPIX)
Konobarenje je zanimljivo zbog dodatnog prihoda - napojnica (I. RAVLIĆ/CROPIX)

Broj studenata iz Istre koji su ove godine odlučili raditi nikad nije bio toliko velik, što pokazuje da je zbog teške ekonomske situacije obiteljima svaka kuna postala važna, a studiranje preskupo, posebice u Puli gdje u nedostatku doma studenti žive u podstanarstvu.

Čak 2.639 studenata ove je akademske godine obnovilo svoje članstvo u Student servisu Studentskog centra Sveučilišta Jurja Dobrile. Dosad su izdana 36.383 ugovora, a najviše upravo u sezoni, s time da se svakog mjeseca izdaje novi ugovor, a neki su studenti radili i više poslova.

Tijekom ljeta studenti se zapošljavaju u turističkim tvrtkama kao što su Arenaturist, Riviera Adria, Maistra, a već godinama i u Zračnoj luci Pula. Veliki broj ih radi u trgovačkim centrima Kaufland, Billa, Merkator i Plodine na slaganju polica i blagajni, a također i u call centrima Transcom Worldwilde i Modus operandi. Iako te poslove studenti mogu raditi i tijekom zime, oni ujedno spadaju među najlošije plaćene - satnica je svega 15-ak kuna. Također, studente angažira i Pula film festival, zatim MUP Valbandon, često rade u McDonald'su te kao prometnici i spasioci za Grad Pulu i pojedine općine.

U Student servisu ističu da tvrtke, unatoč krizi, nude mnogo poslova. Ipak, ovi podaci ne čude jer ljeti je potražnja za radnicima velika, a studenti su u pravilu najjeftinija radna snaga. Naime, ne postoji zakonski najniža satnica za studentski rad jer se tretira kao povremeni.

Prosječna satnica se za studenta kreće oko 18-20 kuna, a ukoliko poslodavac nema utvrđenu svoju satnicu, primjenjuje se ona Student servisa. U prosjeku primanja studenata iznose oko 3.600 kuna, a to je za dvije tisuće kune manje od prosječne plaće u državi.

Najslabije plaćeni poslovi su oni portira, čistačice i sobarice te djelatnika call centra - od 15 do 18 kuna, dok najviše košta noćni rad, primjerice hostese i konobari u klubovima zarade za sat i do 35 kuna. Teški fizički poslovi, primjerice nošenje namještaja, iskrcavanje kamiona i slično, studentima mogu donijeti zaradu i do 55 kuna na sat, ali u pravilu je riječ o poslovima koji traju svega nekoliko dana.

Studentima su vrlo privlačni informatički poslovi, ali oni su rijetki i također dobro plaćeni (35 kuna) te brzo "planu". U turizmu je nakon konobarskih poslova, gdje se može dodatno zaraditi s napojnicama, tražen posao na recepciji koji je među bolje plaćenima u turističkim tvrtkama (oko 25 kuna), naravno uvjet je znanje više jezika.

Trenutno je najviša objavljena satnica 30 kuna za masere na plaži i u salonu u jednom turističkom kampu, a ukoliko student ima dozvolu za upravljanje plovilom, može vozeći turistički brod zaraditi 5.000 kuna mjesečno. Najmanje se nudi za rad u mjenjačnici (15 kuna po satu) iako se traži znanje stranih jezika i rad na računalu. Čak i nošenje rimskih odora ispred Arene se više plaća - 18 kuna. (Maša JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter