Studenti latinskog jezika moraju seliti u Zadar ili Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Sveucilištu Jurja Dobrile studenti nakon trogodišnjeg preddiplomskog studija "Latinskog jezika i rimske književnosti" ne mogu nastaviti studirati i upisati diplomski studij iz istog podrucja jer takvog studija - nema! Naime, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pulskom sveucilištu nije izdalo dopusicu za izvodenje diplomskog studija pa stoga studenti koji žele nastaviti studirati latinski moraju otici na sveucilišta u Zagreb ili Zadar gdje se takvi studiji izvode.

Osim latinskog jezika, diplomski studiji ne postoji ni za interdisciplinarni studij "Kultura i turizam", a nije još napisan ni program studija. Buduci da ove jeseni zadnju trecu godinu preddiplomskog studija upisuje prva generacija studenata, Sveucilištu ostaje godina dana za pokretanje diplomskog studija.

Takoder i za novi studij "Znanost o moru" postoji samo preddiplomski, dok ce se diplomski studij trebati uvesti za dvije godine kada završava prva generacija prvostupnika koji ce tada steci uvjet za nastavak studiranja.

Kao što je poznato, nakon uvodenja bolonjske reforme studenti se prvo upisuju na preddiplomske studije koji u pravilu traju tri godine i nakon toga dobivaju diplomu prvostupnika. Buduci da se na tržištu rada gotovo uopce ne traži radnik s tom titulom, vecina nastavlja studij te upisuje još dvije godine diplomskog studija.

Muke po dopusnici ima i Odjel za glazbu na kojem su se ove godine trebali pokrenuti novi studijski programi za klavir, violinu, solo pjevanje i violoncelo, ali zbog pravilnika Ministarstva koji se još uvijek ceka upitno je hoce li poceti ove jeseni.


Podijeli: Facebook Twiter