Studenti kreiraju Istrapediju: Nagrade najboljima

S dodjele nagrada: Loredana Draščić, Matija Maurović, Valter Flego i Sandra Bulić (Danilo MEMEDOVIĆ)
S dodjele nagrada: Loredana Draščić, Matija Maurović, Valter Flego i Sandra Bulić (Danilo MEMEDOVIĆ)

Autorima najboljih natuknica na temu "Arhitektura u Istri u XX. stoljeću", na natječaju "Studenti kreiraju Istrapediju", nagrade je danas u Puli uručio istarski župan Valter Flego. Prijenosno računalo HP za osvojeno prvo mjesto pripalo je Martini Draščić, apsolventici na Odsjeku za kulturne studije Sveučilišta u Rijeci za rad "Berislav Iskra, arhitekt". Drugo mjesto osvojila je Sandra Bulić s prve godine preddiplomskog studija, smjer Menadžment i poduzetništvo na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile, za rad "Zgrada centralne pošte u Puli", a ona je nagrađena Istarskom enciklopedijom. Za osvojeno treće mjesto, Matiji Mauroviću, studentu druge godine diplomskog studija Logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu na Pomorskom fakultetu u Rijeci, s radom "Palača Banke Italije u Puli" pripala je knjiga "Crkva u Istri" autora Ivana Milotića.

Okupljenima se obratio i glavni urednik Istrapedije Antonio Giudici te istaknuo da je Istrapedia online enciklopedija koja sažima cjelokupno znanje o Istri, a od Istarske enciklopedije razlikuje se po tome što se stalno širi, upotpunjuje i dostupna je svima jednostavnim klikom. Tijekom ove godine, u Istrapediji je objavljeno 115 novih pojmova s jednakim brojem slika, a ažurirano je 2.000 natuknica. Zabilježeno je 108.550 posjeta iz 60 zemalja svijeta, a pregledano je gotovo 300 tisuća stranica.

S ciljem da se stranica, koja je namijenjena široj javnosti dodatno približi studentima kojima možda i najviše koristi, dvaput godišnje uredništvo Istrapedije organizira natječaje na razne teme. Ove jeseni, pod nazivom "Arhitektura u Istri u XX st." natječaj je bio vezan uz izložbu o socijalnoj arhitekturi na istočnoj obali Jadrana koja će uskoro biti otvorena u Rovinju. Zadatak studenata bio je odabrati osobu, pojam, događaj ili nešto po vlastitom izboru što je posredno ili neposredno povezano s arhitekturom u Istri XX. stoljeća te obraditi temu formirajući enciklopedijsku natuknicu.

Župan Valter Flego nagrađenima je uručio zahvalnice, a u ime prvonagrađene Martine Draščić, koja je bila odsutna, nagradu je primila njezina majka Loredana. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter