Studenti jeftina radna snaga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konobari, pomocni radnici u kuhinjama, sobarice, recepcioneri, prodavaci sladoleda, radnici u vešeraju, nosaci, ispomoc u uredima, hostese, animatori, iznajmljivaci pedalina, prodavaci nakita i suvenira na štandovima diljem ulica turistickih gradova samo su neki od poslova na kojima je ovog ljeta u Istri zaposleno oko 1.300 studenata.

Prosjecno student zaradi tek 20 kuna na sat, a što mjesecno iznosi svega 3.600 kuna, gotovo dvije tisuce kuna manje od prosjecne hrvatske place! Poslodavci za studentske honorare placaju 17,5 posto davanja, drugim rijecima, za prosjecnog radnika poslodavac izdvaja 42,5 kuna bruto na sat, a za studenta svega 23,5 kuna bruto.

- Potplaceni smo, najcešce radimo ljeti, kada su uvjeti rada teži, cesto radimo svaki dan, praznicima, u smjenama, nocu, a sve nam se to placa tek malo više od obicne satnice. Dnevno odradimo i deset sati, cesto samo i za 18 kuna na sat, i to šest ili sedam dana u tjednu. Iskorištavaju nas jer smo mladi, upozoravaju studenti.

Slobodan Pola, voditelj Studentskog centra, kaže da 90 posto poslodavaca uredno isplacuje studente, a s ostalima koji to ne cine Centar više ne suraduje. Cesto je rijec o tvrtkama koje u meduvremenu završe u stecaju. Na crnoj listi Studentskog servisa završavaju i tvrtke koje ne prijavljuju studente.

Tijekom sezone, primat u broju zaposlenih studenata drži Arenaturist, gdje je trenutno zaposleno oko 70 studenata, i Maistra, gdje ih radi 50. Slijede Riviera Porec, Rabac d.d., Istraturist Umag, Nacionalni park Brijuni...

U ovim turistickim tvrtkama satnica se, ovisno o vrsti posla, krece od 19 do 29 kuna. U pravilu se za rad nocu dodaje 30 posto, a za rad praznicima 50 posto, a studenti imaju pravo i na naknadu troškova prijevoza.

Tijekom ljetnih mjeseci studenti "zavladaju" i Zracnom lukom Pula. Trenutno ih je angažirano 50-ak na poslovima prihvata putnika kao i iskrcaja i ukrcaja prtljage u avion, poslovima u komercijali, cateringu te naplati parkirališta. Satnica je 21 kuna.

U McDonald'su je, ovisno o potrebama, zaposleno 30 do 60 studenata koji se izmjenjuju tijekom cijele godine. Rad se po satu placa 18 kuna, što je jedna od najnižih satnica. Jednak iznos po satu student dobiva se i u trgovinama DM-a.

- Najbolje su placeni fizicki teški poslovi, utovar i istovar robe, prijenos namještaja kod selidbe i slicno. Studentice u pravilu ne žele raditi kao konobarice, a ni kao sobarice pa su to najtraženiji poslovi za koje potreba postoji, ali se kadar ne nalazi. Studenti pak vole raditi kao londineri u hotelima, satnica nije velika, oko 19 kuna, ali se dobiva manca, kaže Pola.

Najslabije su placeni pomocni poslovi kao što su nosac kufera, cuvar, vozac elektricnih kolica, portir, cistac okoliša, zaposlenik u hortikulturi, kurir, vodic u kampovima, cuvar plaže, sobarica, skladištar, pomocni radnik u restoranu i kuhinji, poslovi u praonici, telefonist, uredivac sportskih terena i iznajmljivac sportskih rekvizita, pedalina i slicnog, kao i rad na šanku. Satnica je 18 do 19 kuna.

Kunu više po satu dobiva cistacica sanitarnih cvorova u kampovima, dok je za poslove za koje je nužna kvalifikacija satnica 21 kuna, a rijec je o zanimanjima kao što su kucni majstor, blagajnik, konobar, kuhar, recepcionar, slasticar, voditelj šanka, rad u kioscima, mjenjacnici i slicno.

Studenti koji rade kao animatori u kampovima ili drugim turistickim objektima dobivaju 24 kune, a voditelji animatori i spasioci na plaži 28 kuna po satu. Najbolje su placeni komercijalisti s 29 kuna po satu. (M. JERIN)

CIJELI TEKST CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter