Studenti hotelijerstva izgubili nezakonite povlastice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S pocetkom ove akademske godine Fakultet za turisticki i hotelski menadžment Sveucilišta u Rijeci uveo je nova pravila studiranja. Naime, odlukom nekadašnjeg poslovodstva fakulteta na celu s bivšim dekanom prof. dr. Zoranom Ivanovicem, protivno sveucilišnom Pravilniku o studiranju, studentima te visokoškolske ustanove omogucene su privilegije koje su polaznici ostalih rijeckih fakulteta mogli samo sanjati, a ponajprije se radi o nezakonitom produžetku godine što je pojedinim studentima omogucilo da na jedan ispit izadu i po dvanaest do cetrnaest puta, dok su na drugim fakultetima dopuštena najviše tri izlaska na isti ispit.

Nekolicina nezadovoljnih
Na toj su visokoškolskoj ustanovi takoder vladale i takozvane plave prijavnice, koje su polaznicima Fakulteta omogucavale polaganje ispita prema posebnim uvjetima, ukoliko im to ne uspije redovnim putem. Dolaskom novog dekana prof. dr. Jože Perica sve su te privilegije dobile oznaku prošlosti, a potez dekana da obustavi naslijedene nezakonite radnje i uvede red u pravila studiranja dio studenata nije ocijenio dobrodošlim. Potvrdujuci cinjenicu da su produženje godine i takozvana plava prijavnica bili protuzakoniti, prof. dr. Peric istice kako ne vidi ništa sporno u njihovom ukidanju.

– Smatram da trebamo biti na istoj razini kao i drugi fakulteti. Na ostalim visokoškolskim ustanovama ne znaju što je produživanje godine i plava prijavnica. Ne vidim razlog zbog kojeg bi za studente ovog fakulteta vrijedila neka druga pravila. S takvim su se stavom usuglasili i predstavnici Studentskog zbora, a tek nekolicini studenata koji su vec nekoliko puta »padali« godinu nova pravila ne odgovaraju, navodi prof. dr. Peric.

Mogucnost nebrojenih izlazaka na ispit te upotreba posebne plave prijavnice nisu jedina protuzakonita pravila koja je novi dekan zatekao, jer sve do ove akademske godine studenti tog fakulteta mogli su prenositi u iducu godinu cak cetiri ispita, što takoder za ostale rijecke studente ulazi u kategoriju »nepoznato«.

Pitanja na zaokruživanje

– I takvu smo mogucnost ukinuli. Od ove akademske godine mogu se prenositi svega dva ispita, a razmišljamo da od iduce godine ukinemo i tu mogucnost. Uveli smo još cijeli niz novina, poput kolokvija koji su do ove godine sadržavali samo pitanja s odgovorima na zaokruživanje. Naime, uveli smo pitanja otvorenog tipa jer na taj se nacin može vidjeti koliko studenti razumiju gradivo i znaju se izražavati, zakljucuje dekan.


Podijeli: Facebook Twiter