Studenti glume oko stola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti zagrebacke Akademije dramske umjetnosti gostovali su u srijedu i cetvrtak u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula s predstavom "Oko stola". Radilo se o ispitu iz glume u klasi doc. Velibora Jelcica, a glumili su studenti ADU-a Marija Šegvic, Milica Manojlovic, Rade Radolovic, Sanja Drakulic i Ivan Bošnjak.

Glumci ulaze na minimalisticki opremljenu scenu i sjedaju oko stola. Nezadovoljni njegovim položajem, sele ga nekoliko puta a da ne prozbore ni rijec. Atmosfera je napeta, a malo-pomalo, kratkim govorima koji granice s nonsensom, publika doznaje da se radnja zbiva u proširenoj obitelji (otac, majka, kci, djed i baka) koju potresaju unutarnji problemi. Verbalni napadi eskaliraju u fizicke obracune, a jedini lik koji uspijeva kako-tako primiriti situaciju je djed. Sve završava zajednickom fotografijom "sretne" obitelji ciji se clanovi smiju na silu.

Predstava "Oko stola" ima više zanimljivih trenutaka, no bilo bi nepotrebno shvacati ju preozbiljno, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o ispitu iz glume. Sretni trenuci su upravo oni gdje tekst koketira s apsurdom, a radnja podsjeca na scene iz umobolnice. Klišeizirani tekst nažalost nema snagu koja bi mogla pratiti emotivne ispade na sceni, a uporaba prostih rijeci da bi se pojacao dojam realnosti rezultira smijehom u publici.

U svakom slucaju, mladi studenti glume svoj su posao vrlo dobro odradili i bilo bi ih zanimljivo pogledati u "pravom" kazališnom komadu. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter