Studenti FPZ-a protiv Bologne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četrdesetak studenata predbolonjskog programa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ) prosvjedovalo je danas tražeći produživanje prava studiranja po starom programu za još jedan semestar.

Prosvjednici su ispred zgrade Fakulteta nosili transparente "Ne želim Bolonju, hoću diplomu" i "Nismo pacijenti, nego izvanredni studenti" te izražavali nezadovoljstvo prošlotjednom odlukom fakultetskog Vijeća da ih se prebaci na studiranje po bolonjskom sustavu. 

Obraćajući se nezadovoljnim studentima, dekan FPZ-a Nenad Zakošek podsjetio je da su im već prošle jeseni za godinu dana produljili rok za dovršetak predbolonjskog studija te im sada nude prelazak na bolonjski studij u izvanrednom statusu. 

"Odluka Vijeća je konačna i samo je do kraja listopada produljen rok za obranu diplomskih radova", istaknuo je. Dodao je i da je svake godine sve više padala kvaliteta znanja studenata koji izlaze na ispite po predbolonjskom sustavu te je većina profesora s njima imala loša iskustva.

Izražavajući nezadovoljstvo odlukom Vijeća da im se za njih 124  za još jedan semestar ne produlji studiranje po predbolonjskom sustavu, jedna od nezadovoljnih studentica rekla je da oni koji ne diplomiraju do 30. rujna moraju studiranje nastaviti po bolonjskom sustavu, iako je većini njih ostao samo jedan ispit. 

"Prebacivanjem na Bolonjski sustav ne bi dobili ni titulu prvostupnika, čime se smatramo degradiranima, a time bi se naše studiranje još više produljilo", kazala je.

Studenti su izrazili nezadovoljstvo činjenicom da bi prelaskom na novi način studiranja morali plaćati školarinu od minimalno 4.100 kuna, dok je prije iznosila oko 1.600 kuna. Negirali su i da je razlog njihovom dugom studiranju lijenost, već se kod nekih radilo o zdravstvenim razlozima, pronalaženju zaposlenja i slično. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter