Studenti FET-a posjetili OPG-ove u Pomeru

Posjet studenata FET-a pulskim poljoprivrednicima
Posjet studenata FET-a pulskim poljoprivrednicima

Jučer su studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli  (FET) i predstavnici Tržnice d.o.o. Pula posjetili lokalna Obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Suradnja ovih institucija i OPG-a započela je još tijekom travnja. Tada je, naime, održan prvi stručni posjet studenata FET-a poduzeću Tržnica d.o.o. Pula koji je bio organiziran u sklopu izbornog kolegija Praktikum I.

Od uzgoja do tanjura

Ovaj izborni kolegij se izvodi, kako doznajemo, na trećoj godini preddiplomskog studija Poslovne ekonomije - smjer Marketinško upravljanje. Na kolegiju je ukupno 17 studenata, a kolegij izvode nastavnici Katedre za marketing FET-a Dražen Alerić, Dragan Benazić, Danijela Krizman Pavlović, Ariana Nefat te Erik Ruzić. Nakon toga na fakultetu je održana i tribina na temu "Predstavljanje integrirane poljoprivredne proizvodnje kao važne djelatnosti u službi podrške domaćem razvoju turizma i ekonomije", a tada planirani posjet OPG-ovima odgođen je radi kiše.

Jučer su studenti i profesori tako obišli dva OPG-a u okolici Pule - OPG "Jurković" i OPG "Zohil" u Pomeru koji se bave uzgojem povrća u plastenicima. U dvosatnom obilasku studenti su imali priliku na licu mjesta vidjeti gdje i na koji način "nastaje" povrće koje stiže na stolove pulske tržnice, a potom i na naše tanjure.

Važnost plastenika

Studenti su se imali prilike upoznati i sa svim problemima koje trenutno muče naše poljoprivrednike, kao i doznati da se plastenik može isplatiti jedino ukoliko daje tri uroda na godinu. Stoga su im poljoprivrednici pojasnili sve o ciklusima sadnje i tome kako mijenjaju poljoprivredne kulture u plastenicima.

Od direktora Tržnice Renata Perca doznajemo da je suradnja s FET-om uspješna te će se sigurno nastaviti i dalje, a sve da bi studenti shvatili što to zapravo znači baviti se poljoprivredom. Ova je suradnja važna, kako kaže, i radi toga da bi se popularizirali domaći proizvodi lokalnih poljoprivrednih gospodarstava te dao značaj kupovini na tržnici i rečenici "Danas na njivi - sutra u Vašem tanjuru". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter