Studenti ekonomije na primjeru Vižinade uče o EU fondovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli u sklopu terenske nastave pri kolegiju Programi i fondovi Europske unije posjetili su Općinu Vižinada s ciljem da upoznaju specifičnosti svakog pojedinog ESI (Europskog strukturnog i investicijskog fonda) i programa EU-a. Kolegij vodi prof. dr. sc. Ines Kersan Škabić koja je iskazala želju da se studenti na praktičan način upoznaju s postupkom financiranja projekta iz EU sredstava, pri čemu je općina Vižinada izabrana jer je u tomu prilično uspješna.

Predavanje je održano u prostorijama Zajednice Talijana Vižinada, a govorili su načelnik općine Marko Ferenac i Kristina Radolović iz tvrtke Key Consulting d.o.o. s kojom općina surađuje na poslovima prijave i implementacije projekata. Prethodno je načelnik studente upoznao s karakteristikama i posebnostima općine, a potom im je prezentirao provedene projekte financirane bespovratnih sredstava iz EU. To su izgradnja kanalizacijskog sustava za naselje Vižinada, modernizacija i dogradnja javne rasvjete, uređenje kuće Maraston, izmjene i dopune prostornog plana te prekogranični projekt Rast Istre. Osobiti je naglasak dao na projektu „Kanalizacijski sustav Vižinada“ pri čemu je studente upoznao s poteškoćama u samoj provedbi i nemogućnosti bilo kakvih izmjena na projektu što je u konačnici dovelo do smanjenja odobrenih sredstava. Govorio je i o projektu uređenja kuće Maraston koja se financira iz više različitih izvora pa treba posebno pripaziti oko izvještavanja o provedenim radovima.

Projket uređenja kuće Maraston, odnosno budućeg Centra za posjetitelje „Okusi prošlosti“, detaljnije je opisala Kristina Radolović. Ona se posebno osvrnula na postupak prijave EU projekata obrazlažući obrasce i sustav bodovanja na primjeru projekta „Umjetnost bez granica“ prijavljenog na Europski socijalni fond kroz program Umjetnost i kultura 54+. Predstavila je i projekte koje je općina prijavila na EU i druge natječaje, koji su trenutno u postupku obrade, a za koje se ukupno potražuje 9,1 milijun kuna. To su izgradnja dječjeg vrtića, rekonstrukcija nerazvrstane ceste Bajkini-Nardući-Vrbani-Klis, izrada strateškog plana razvoja turizma općine Vižinada, Umjetnost bez granica, izrada projektne dokumentacije za uređenje trga u Vižinadi i vodovodnog ogranaka Lašići-Vrh Lašići-Bukori-Baldaši-Ohnići.

Nakon predavanja studenti su razgledali kući Maraston i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda naselja Vižinada gdje im je Josipa Rubeša iz tvrtke Almes eko d.o.o. pokazala rad uređaja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter