Studenti deblokirali referadu Filozofskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti Filozofskoga fakulteta Sveucilišta u Zagrebu deblokirali su u utorak studentsku referadu na svom fakultetu, što su objavili na konferenciji za novinare ispred deblokirane referade gdje su najavili da ne odustaju od borbe za ostvarenje svoga krajnjeg cilja - potpuno javno financiranog obrazovanja.

Odluku o deblokadi, koja je pocela 3. listopada, donio je u ponedjeljak navecer plenum Filozofskoga fakulteta ciji su predstavnici, držeci se nacela nepersonalizacije, izvijestili u utorak o tomu novinare i istaknuli da je ona rezultat odluke vijeca Filozofskoga fakulteta da se studentima druge i trece godine nece naplacivati školarine do parlamentarnih izbora.

Studenti pozdravljaju tu odluku fakultetske uprave i smatraju da je ona potvrda njihova zajednickog interesa.

U izjavi koju su posredstvom medija uputili javnosti stoji da "studente i Filozofski fakultet ne zanima strancarenje i politikanstvo, ni tko ce, sadašnja ili nova vlast, odgovoriti na njihove zahtjeve", kao i da pred svaku stranku stavljaju isti zahtjev za potpuno javno financirano i svima dostupno obrazovanje.

"Ako nas vladajuce strukture odluce ignorirati, studenti i fakultet znat ce odgovoriti na pravi nacin. Mi znamo za što se borimo i od borbe za bolju buducnost svih nas necemo odustati", stoji u izjavi.

Studentski predstavnici ocijenili su da bi, da nije bilo blokade i njihovih prosvjeda, svi studenti danas placali zadnje dvije godine studija, školarine bi na prve tri godine placalo sigurno i više od 60 posto studenta, a da nije bilo velikog otpora studenata i akademske zajednice protiv donošenja neoliberalnih zakona o znanosti i obrazovanju, ti bi štetni zakoni vec bili doneseni.

Podsjetili su da studentski pokret protiv komercijalizacije obrazovanja i za potpuno javno financirano obrazovanje traje vec cetiri godine te da realna situacija govori da se prosvjedovanje isplatilo.

Najavili su da ce se nastaviti boriti i za to da studenti imaju besplatan gradski prijevoz te protiv bilo kakva oblika novcane penalizacije studenta, kao što je, primjerice, naplacivanje ECTS bodova.


Podijeli: Facebook Twiter