Studenti danas odlucuju o prosvjedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su im najveci sindikati okrenuli leda, Hrvatska udruga sindikata, koja je ovoga tjedna pocela organizirati prosvjed u svim vecim hrvatskim gradovima, ocekuje da ce na trgove i ulice izici veliki broj gradana. Medutim, podaci s prvog prosvjeda poražavajuci su jer se u srijedu u Vinkovcima okupilo svega 300-tinjak gradana. Najavljujuci prosvjede u Puli i Rijeci, koji su na redu u subotu, 12. rujna, Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, koji pripada HUS-u, takoder smatra da ce se okupiti znacajan broj prosvjednika jer je, prema njegovim procjenama s terena, zainteresiranost gradana velika. "Zaustavljaju me na ulici radnici koji pripadaju drugim sindikatima i vele da ce doci te da im je žao što nema i njihovih predstavnika", veli Bulic, no na pitanje o konkretnim brojkama prosvjednika koje ocekuju u Puli kazao je samo "mnogo".

Prosvjede, uz SIK, organizira Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika i zasad je jedino izvjesno da ce na prosvjede doci osam autobusa umirovljenika iz raznih dijelova Istre. Oni ce se u subotu s pulske Karoline uputiti na Narodni trg kraj tržnice gdje prosvjedne aktivnosti pocinju u 10 sati. Istoga dana u 18 sati prosvjedi sele u Rijeku.

Broj prosvjednika upitan je buduci da zasad niti jedan drugi sindikat nije najavio dolazak na prosvjede, a službeno se nisu ocitovali ni pulski studenti iz Nezavisne studentske inicijative. Saznajemo da ce danas na plenumu studenti sa Sveucilišta Jurja Dobrile donijeti odluku o otme hoce li se pridružiti sindikatima ili ce se, što je izvjesnije, ugledati u svoje kolege iz Zagreba te dati podršku radnicima, ali bez formalnog sudjelovanja na prosvjedima.

"Studenti su uvijek dobrodošli, bina je za njih otvorena i ceka ih ako predstavnici mladih budu željeli iznijeti svoje probleme. Ova je kriza snažno pogodila umirovljenike i radnike, ali ce je najviše osjetiti upravo mladi naraštaj, jer to nije kriza koja ce trajati godinu-dvije, to je kriza citavog društva baziranog na potpuno pogrešnom uredenju - liberalnom kapitalizmu", kazao je Bulic.

Ponovio je zahtjeve organizatora prosvjeda, a to je vracanje stope PDV-a na 22 posto i ukidanje haraca koji je nazvao "krajnje nekorektnom, nesocijalnom, nepoštenom i protuustavnom mjerom Vlade". "Ova je Vlada napala sirotinju i radnike, a odvjetnike, privatne lijecnike, najbogatije slojeve društva, je poštedjela. Tko umirovljeniku uzme 50 kuna, uzeo mu je deset litara mlijeka", dodaje Bulic. Na izjave ostalih sindikalnih celnika koji odbijaju prikljuciti se rujanskim prosvjedima, a pritom najavljuju "svoje" prosvjede za listopad, Bulic odgovara da je rijec o prljavom igrokazu sindikalnih središnjica u režiji s Vladom. Dodaje i da ih regionalni uredi sindikata više-manje podržavaju, ali da zbog odluka svojih predsjedništava ne mogu sudjelovati u prosvjedima.

Slobodan Kapor, županijski povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, istice da je središnjica donijela odluku da se nece prikljuciti prosvjedima buduci da je HUS u organizaciju krenuo sam bez prethodnih konzultacija s ostalim sindikatima. "To ne znaci da necemo pružiti deklarativnu podršku, a mnogi ce naši clanovi doci na prosvjede u Puli, pa i ja, no necemo organizirano sudjelovati. SSSH nije odustao od prosvjednih aktivnosti i, ako Vlada ne ispuni naše zahtjeve, prosvjede cemo organizirati u listopadu", dodao je Kapor.


Podijeli: Facebook Twiter