Studenti dali sveucilištu solidnu cetvorku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski studenti ocijenili su solidnom cetvorkom kvalitetu kolegija u zimskom semestru ove akademske godine na Sveucilištu Jurja Dobrile. Procjena kvalitete nastave i seminara odnosno vježbi provedena je tijekom sijecnja, i to na nacin da je oko 5.000 studenata ocjenjivalo odredene tvrdnje putem anonimnih anketa, a vlastite su kolegije procjenjivali i sami nastavnici, njih oko 250.

Po zbroju svih ocjena ispada da su najzadovoljniji studenti Odjela za glazbu, koji je u svim segmentima evaluacije kad je u pitanju kvaliteta nastave dobio vecu ocjenu od prosjeka. Naime, sveucilište je u cjelini, kad se zbroje sve ocjene iz nastave i kolegija, zaradilo ocjenu 4,24, dok je Odjel za glazbu ocijenjen s 4,47. Slijedi Odjel za studij na talijanskom jeziku, koji po mišljenju studenata ima najbolje vježbe i seminare te je ukupno dobio ocjenu 4,43, a odmah zatim Odjel za humanisticke znanosti, koji su studenti ocijenili s 4,42.

I interdisciplinarni studij Kultura i turizam takoder je iznad sveucilišnog prosjeka - 4,3. Najlošije je pak ocijenjen Odjel za ekonomiju i turizam, koji je u svim podrucjima evaluacije dobio nižu ocjenu od prosjeka, a ukupno je ocijenjen s 4,12. Ni studenti Odjela za odgojne i obrazovne znanosti nisu pretjerano zadovoljni kvalitetom kolegija i radom svojih profesora, koji su ocijenjeni takoder nešto ispod prosjeka, s 4,23.

No, dok su profesori s ekonomije prilicno kriticni prema svom radu te su sami sebe takoder ocijenili nižim ocjenama, na odjelu koji obrazuje buduce odgajatelje i ucitelje profesori smatraju da su u svemu natprosjecni. Naime, samo su se na ovom odjelu oni za sve segmente evaluacije ocijenili višim ocjenama od prosjeka sveucilišta.

Ipak, u odnosu na zadnje dvije akademske godine otkad se provodi evaluacija, studenti su višim ocjenama ocijenili svoje profesore i izvodenje kolegija u odnosu na proteklo razdoblje.

- Vidljiv je pozitivan trend u svim segmentima nastave i seminara, što dokazuje da profesori vode racuna o ocjenama svojih studenata te se trude poboljšati ono što studenti ocijene lošijim. Takoder, više ocjene pokazuju i da se sveucilište uhodava u primjeni bolonjskog procesa te da su nastavnici i studenti zadovoljniji, rekla je prorektorica za nastavu ?eni Dekleva-Radakovic.

Ono na cemu bi profesori pulskog sveucilišta trebali još poraditi jest povezivanje sadržaja s drugim kolegijima i strukom opcenito, jer su upravo u ovom segmentu od studenata dobili najnižu ocjenu, u prosjeku 4,02.

No, porazan je podatak da samo 35 posto studenata ima veliki interes prema kolegiju, 53 posto osrednji, a svaki deseti student mali. Profesori pak vjeruju da više od polovice studenata pokazuje veliki interes za njihova predavanja te smatraju da je samo 0,7 studenata slabo zainteresirano.


Podijeli: Facebook Twiter