Studenti će u kampus useliti tek ujesen

Studentski kampus u Puli (M. ANGELINI)
Studentski kampus u Puli (M. ANGELINI)

Iako kalendarski ljeto još traje, početak rujna, osim prvih hladnijih jesenjih dana, tradicionalno označava početak predškolske, školske, ali i akademske godine. Diljem zemlje su tako jučer ponovno otvoreni studentski kampusi i domovi, ali ne i pulski Sveučilišni kampus koji će, kako sada stvari stoje, prve stanare dobiti tek ujesen. I to ukoliko bude sve po planu.

Čeka se oprema

Kako doznajemo od prorektorice za financije s pulskog Sveučilišta prof. dr. sc. Lorene Mošnja Škare, 16. rujna će se otvoriti ponude za opremanje kampusa nakon čega slijedi procedura odabira najpovoljnijeg ponuđača, isporuka materijala i tek onda opremanje. Također, tijekom navedene procedure postoji i mogućnost žalbe pa ukoliko se netko od ponuđača bude žalio, čitav će se proces natječaja i realizacije dodatno odužiti.

- Mi se nadamo da do toga neće doći i da će kampus biti otvoren već ujesen kada bi se mogli useliti prvi studenti, rekla je Mošnja Škare. Dodala je da je natječaj za opremanje raspisan 4. kolovoza te da slijedi otvaranje ponuda. Istaknula je da se dosad, u prijašnjim natječajima, nitko nije žalio te vjeruje da će tako biti sada.

Podsjetimo, zgrade pulskog Sveučilišnog kampusa koje se nalaze u krugu stare bolnice dovršene su još prije ljeta. Nakon tehničkog pregleda, već je opremljena studentska menza kapaciteta 1.500 obroka, restoran i pizzerija, a sada se čeka opremanje studentskog doma. Gradnja kampusa počela je u ljeto 2012. godine, a imat će ukupno 148 ležajeva u 72 sobe. Vrijednost cijele investicije je ukupno 40 milijuna kuna, zajedno s opremanjem čija vrijednost iznosi 7,5 milijuna kuna.

Studentske zajednice

Iako kampus neće biti otvoren početkom akademske godine, studenti Sveučilišta Jurja Dobrile, oni koji čekaju i koji su dobili mjesto u domu, nemaju razloga za brigu. Istaknuo je to svojevremeno i ravnatelj Studentskog centra Slobodan Pola kazavši da su kriteriji za dobivanje sobe u studentskom domu jednaki u cijeloj Hrvatskoj, odnosno isti su kao i za dodjelu subvencija u privatnom smještaju, stoga studenti neće biti zakinuti ni u kojem slučaju. Treba samo još malo strpljenja. A strpljenje će se zasigurno isplatiti, tim više jer će pulski kampus u mnogočemu biti specifičan. Ne samo u tome što je mali, već po tome što je, kako je rečeno, osmišljen po principu mini zajednica - po tri sobe imaju zajedničku kuhinju što stvara osjećaj zajedništva, a postoje i one jednokrevetne. Ipak, u svakom je slučaju broj ležaja u kampusu nedovoljan i nitko od toga ne bježi, ali je već gradnja kampusa svakako korak nabolje. U dogledno se vrijeme planira i njegovo proširenje, odnosno gradnja još jednog doma s oko 250 mjesta tako da bi se u budućem razdoblju došlo do brojke od oko 500 ležajeva za studente. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter