Studenti će rješavati poslovne slučajeve iz područja turizma

S konferencije za novinare (P. GREGOROVIĆ)
S konferencije za novinare (P. GREGOROVIĆ)

Općine Svetvinčenat i Vižinada te pulska tvrtka Idea Istra traže od studenata da im osmisle nove poslovne ideje, a najbolje ideje bit će i novčano nagrađene. Rečeno je to u utorak na konferenciji za novinare održanoj na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" kada je predstavljeno 3. natjecanje u rješavanju poslovnih slučajeva iz područja turizma - Istrian Tourism Competition.

Ideja bike centra Parenzana

Načelnik Vižinade Marko Ferenac od studenta traži da razviju ideju bike centra Parenzana, odnosno naprave poslovni plan te osmisle kako to financirati - javnim ili privatnim sredstvima ili javno-privatnim partnerstvom.

- Očekujemo pregršt ideja koje će pokazati samoodrživost projekta, zaključio je Ferenac.

Načelnik Svetvinčenta Dalibor Macan od studenata traži da osmisle novi turistički sadržaj koji bi mogli ponuditi na području te općine ili da predlože umrežavanje postojećih turističkih sadržaja. Igor Macan, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Svetvinčenat, pojasnio je da su i lani sudjelovali na tom natjecanju, a nagrađenu ideju planiraju do ljeta ponuditi gostima.

- Trenutno razvijamo mobilnu aplikaciju koju će naši gosti moći pokrenuti s pametnih telefona s Android operativnim sustavom. Njime ćemo povezati biciklističku rutu s kulturnim znamenitostima, pojasnio je pročelnik.

Na konferenciji za novinare bila je i Jelena Peternanec koja je lani bila u timu koji je osmislio tu poslovnu ideju. Pohvalila je ovo natjecanje koje daje priliku mladima da se afirmiraju.

Nagradni fond 10.000 kuna

Lorena Boljunčić iz Ideae Istra, tvrtke koja posjeduje autobus za turističko razgledavanje Pule, od studenata traži da osmisle novu poslovnu ideju koja će biti ekonomski održiva ili da nadopune ponudu njihovog Pula City Toura. Amel Hadžipašić je u ime organizatora, udruge Start-Up, rekao da u natjecanju mogu sudjelovati dvije kategorije sudionika: studenti različitih usmjerenja svih Sveučilišta u Hrvatskoj ili visokoškolskih ustanova te mlade osobe do 30 godina s VŠS i VSS. Pojasnio je da je sudjelovanje besplatno, a nagradni fond iznosi 10.000 kuna. Naglasio je kako prijave primaju e-mailom do 22. travnja te da je za prijavu dovoljno poslati životopis.

- Prijava sudionika je pojedinačna, dok će po isteku prijava sudionici uz dobivene smjernice samostalno formirati timove s dva do tri člana te izabrati partnera čiji će poslovni slučaj rješavati, zaključio je Hadžipašić.

Prilika za studente, ali i poslodavce

Dekanica FET-a Danijela Križman Pavlović pohvalila je ovu inicijativu te poručila kako je to prilika studentima da izvan nastave steknu odnose s budućim poslovnim partnerima ili poslodavcima. Ujedno je dodala kako je to prilika i partnerima da si ovim putem osiguraju novu vrijednost svom poslovanju. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter