Studenti bez stipendija do formiranja nove općinske vlasti

Izvanredni izbori mogu biti raspisani do sredine travnja (M. MIJOŠEK)
Izvanredni izbori mogu biti raspisani do sredine travnja (M. MIJOŠEK)

Iako je prošlog tjedna vladin povjerenik za Općinu Ližnjan Ivan Alerić donio Odluku o privremenom financiranju za tri mjeseca, a to je razdoblje u kojem je Općina bez izvršne i predstavničke vlasti, takva odluka ne podrazumijeva i redovnu isplatu stipendija studentima za ovu akademsku godinu. Znači li to da će potpore studentima biti isplaćene sa zakašnjenjem ili da ih neće ni biti u ovoj godini? Odgovor na takva pitanja trenutno nam u Općini nema tko dati.

Povjerenik Alerić, inače djelatnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, objašnjava nam tek da on ne može ići kontra općinskih akata i odluku o stipendiranjima donijeti van pravila.

Odbor bez prijedloga

- Odlukom o privremenom financiranju omogućuje se isplata pomoći potrebitima, a ne predviđa isplata stipendija. Prema općim aktima Općine Ližnjan, odluku o dodjeli stipendija učenicima i studentima odobrava načelnik/načelnica na prijedlog Odbora za društvene djelatnosti. A taj odbor ne postoji jer je i Općinsko vijeće raspušteno, poručio nam je Alerić. Ližnjansko vijeće je, da podsjetimo, raspušteno, a načelnica Maja Cvek i donačelnik Paolo Demarin razriješeni dužnosti s obzirom da Općina do konca 2015. godine nije uspjela donijeti proračun za ovu godinu ili barem plan privremenog financiranja.

- Dužnost povjerenika Vlade privremenog je karaktera, a temeljno je vezana uz osiguranje funkcioniranja jedinice lokalne samouprave u uvjetima u kojima je redovito funkcioniranje onemogućeno. Povjerenik Vlade nije tijelo jedinice lokalne samouprave, upozorava Alerić na svoje ovlasti.

Natječaj za studentske stipendije u akademskoj godini 2015./2016. otvoren je lani koncem listopada. No, izostala je odluka izvršne vlasti da bi sada stipendije bile ugrađene u kratkoročni financijski plan. Lani je takva odluka objavljena u siječnju, a do kraja mjeseca potpisani su i ugovori sa studentima. Bilo je tada 13 novih stipendista i 45 njih s druge ili viših godina studija koji su pomoć općine primali i prethodnih godina. Tada je visinu stipendije, prema raspoloživim sredstvima, načelnica odredila na iznose od 400, 500 ili 700 kuna mjesečno, ovisno o bodovima. Isplaćivane su za devet mjeseci akademske godine.

Kao da nema Općine

Teško je jučer u Ližnjanu ili njegovim naseljima bilo nasumično pronaći osobu koja ima ikakve veze sa stipendijom pa da još imenom i prezimenom želi nešto reći o tome. Jedna majka potencijalnog stipendiste rekla je da je žalosno da se djecu poziva na natječaj, što zvuči kao neko obećanje, a onda od svega toga ništa ne bude. Druga je majka pak sretna što su joj djeca nedavno završila školovanje pa novih šokova s općinskim potporama u obitelji nije bilo. Među mještanima raspitali smo se i o tome kako gledaju na općinu bez općinske vlasti.

-Ma nije dobro. Neka se mijenja vlast, ali ovo nikako nije dobro što se događa s Općinom. Ja ne znam da li Općina funkcionira ili ne. Kao da je nema, kaže nam David Matijaš iz Šišana. Puno razgovorljiviji bio je Ližnjanac Josip Košara, koji nam je skrenuo na pozornost da je "onih davnih godina" predsjedavao Mjesnom zajednicom. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter