Studenti 3 sveučilišta proučavaju istarsku tradiciju

Robert Matijašić: Iz tradicije se bolje razumije današnjica i gradi budućnost (M. ANGELINI)
Robert Matijašić: Iz tradicije se bolje razumije današnjica i gradi budućnost (M. ANGELINI)

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli danas je svečano započeo međunarodni projekt "Tradicionalno u Alpe Adria regiji - Lokalno za globalno", u suradnji sa sveučilištima u Mariboru i Trstu. Tijekom deset dana 45 studenata učiteljskih studija s ova tri sveučilišta te njihovih 15-ak nastavnika će kroz predavanja i radionice istraživati pojedine lokalne i tradicijske, prvenstveno istarske, običaje te ih primijeniti u suvremenom, globalnom društvu.

- Projekt je posvećen boljem upoznavanju nematerijalne baštine i prenošenju znanja na mlađe naraštaje. Upravo se na tradiciji može bolje razumjeti današnjica i graditi budućnost te se naša tri naroda koja su ove prostore kroz povijest dijelila i u dobru i u zlu kroz tradiciju mogu još više povezati, kazao je rektor pulskog sveučilišta Robert Matijašić.

Prorektor za međunarodnu suradnju Ivan Jurković pohvalio je Odjel za odgojne i obrazovne znanosti koji je prijavio projekt te je istaknuo da je ovo prvi put da pulsko sveučilište koristi sredstva iz europskog fonda za edukativne projekte jer su dosad konkurirali isključivo za znanstvene projekte.

- Posebno smo ponosni što je Europska komisija najbolje plasirala ovaj projekt među oštrom konkurencijom ostalih projekata visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj i njihovih partnerskih ustanova u Europi. Ovaj će projekt ostaviti traga na kulturnom, pedagoško-metodičkom i znanstveno-nastavnom planu, kazala je pročelnica ovog odjela Nevenka Tatković te dodala da projekt promovira europske smjernice u visokom obrazovanju kao što su cjeloživotno učenje, mobilnost, interkulturalnost i kreativnost.

U fokusu projekta su tradicijske pjesme, glazbeni instrumenti i plesovi, koje će se uspoređivati i povezivati sa suvremenim. Dio toga mogao se vidjeti na otvaranju gdje su u istarskoj nošnji nastupali plesači baluna, svirale su sopele, svoju plesnu točku imale su mažoretkinje, jedna od studentica iz Maribora prezentirala je suvremeni ples, a pulski kantautor Bruno Krajcar je jazz interpretacijom pjesama Mate Balote spojio tradicionalno i moderno na istarski način.

Projekt, koji se financira najvećim dijelom sredstvima iz Erasmus intezivnog programa, bit će snimljen i prezentiran kroz videozapise, studenti će izraditi web stranice na kojima će biti dostupni kompletni nastavni materijali, a u sklopu projekta sveučilišni profesori pripremaju nekoliko priručnika o tradicijskom pjevanju i sviranju u Alpe-Adria regiji s posebnim osvrtom na Istru.

Završna prezentacija projekta bit će 18. listopada u Osnovnoj školi Veli vrh u Puli. Koordinator projekta sa slovenskog sveučilišta je Miha Marinšek, a s talijanskog Silvio Dorigo, dok su s hrvatske strane, uz Žufića, profesori Damir Božić i Ivana Paula Gortan-Carlin. Ovaj je projekt svojevrsna kruna dugogodišnje plodne suradnje pulskog, tršćanskog i mariborskog sveučilišta. (M. JERIN; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter