Student otkrio rupe u Googleu i Facebooku

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Josip Franjković, 18-godišnji student prve godine Američke visoke škole za menadžment i tehnologiju na smjeru informacijske tehnologije, Zagreb campus, u nekoliko je navrata otkrio greške u sigurnosnim sustavima Googlea i Faceboka, piše u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici te škole.

Obje kompanije Josipu su dodijelile novčane nagrade, u ukupnom iznosu od 4.274 dolara, a njegovo ime nalazi se na Googleovom popisu Hall of Fame i Facebokovoj Whitehat listi.

U studenom 2010. godine Google je pokrenuo Vulnerability Reward Program s ciljem povećanja razine sigurnosti na domenama *.google.com, *.youtube.com, *.blogger.com i *.orkut.com. Osobama koje prijave grešku u sigurnosnom sustavu Google osigurava novčanu nagradu i njihovo ime bilježi u svojoj Hall of Fame.

Facebook je svoje programe nagrađivanja unapređenja sigurnosti pokrenuo sredinom 2011., a funkcioniraju po istom principu.

Govoreći o svojim planovima, Franjković je rekao da su mu hobi internet i sigurnost web-aplikacija, čime se želi baviti u budućnosti, te kako se nada da će se zaposliti u sigurnosnom sektoru. S kolegama s fakulteta planira pokrenuti tvrtku koja će nuditi usluge testiranja web-stranica, nalaženja grešaka u sigurnosnim sistemima i razvijanja internetskih stranica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter