Studeni u znaku žute trubače


Na sjeveru Istre sinonim za gljivu je tartuf ili eventualno vrganj, a iako se beru i mnoge druge vrste, u toj raznolikosti gljivarskog svijeta kao da je, posve neopravdano, pomalo zapostavljena krhka žuta trubača, zlatonoga trubača ili Cantharellus lutescens. Gljiva koja je, kako joj i samo ime kaže, prepoznatljiva po zlatnožutoj, katkad i posve narančastoj boji stručka.

Iako je ovogodišnja sezona podzemnih gljiva podbacila, sezona nadzemnih na pojedinim područjima bila više nego izdašna. Studeni je protekao u znaku žute trubače, omanje, ali izgledom privlačne gljive.

Ova gljiva raste u velikim skupinama u vlažnim crnogoričnim i miješanim šumama. Ljevkastog je oblika, slična trubi, u sredini sa šupljinom poput lijevka. Raste u kasno ljeto i u jesen, a prema nekoj stručnoj literaturi, u primorskim krajevima gdje su blaže zime, može se brati čak i u siječnju.

Ugodnog je i aromatičnog okusa i mirisa, pomalo voćne note, tanke i malo žilavije strukture mesa. Pogodna je za juhe i umake, lako se suši, a može se konzervirati u octu ili ulju.

Dok nekima zbog žilavije strukture mesa nije toliko privlačna, drugima je ona pravo otkriće, odlična jestiva gljiva i po okusu ih podsjeća na vrganje.

Prednost je što pri sakupljanju žute trubače ne prijeti nikakva opasnost od zamjene otrovnim gljivama. Sliče joj tri jestive vrste, no smeđa boja klobuka i prekrasna zlatnožuta boja stručka nepogrešivo je odaju. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

Fritada

Sastojci: jaja, zlatne trubače, maslinovo ulje, luk, sol, papar

Priprema: Ugrijati tavu, dodati maslinovo ulje, malo sitno isjeckanog luka, narezane gljive, po želji i sitno narezane pancete. Kratko popržiti. U posudi umutiti jaja s uljem, posoliti, uliti u vruću tavu i kuhačom lagano pomiješati. Kratko peći.

Rezanci sa žutim trubačama a la Damir Modrušan

Sastojci: 400 g rezanaca, 600 g žutih trubača,120 g luka, 40 g bijelog luka, 0,05 l maslinovog ulja, 60 g maslaca, ribanac po želji, sol, papar, vlasac, timijan, peršin

Priprema: Gljive očistimo, operemo i posušimo. U tavi na maslinovom ulju popržimo sitno sjeckani luk samo da uvene, dodamo češnjak i sve lagano popržimo. Pripremljene trubače stavimo u tavu s lukom i bijelim lukom, začinimo solju i paprom i lagano popržimo samo da puste vodu.

Dodamo sitno kosani vlasac, listiće timijana i kosani peršin. U gotov umak od trubača dodamo rezance kuhane u slanoj vodi, dodamo maslac i lagano izmiješamo da nam se svi sastojci spoje. Po želji posipamo ribancem.


Podijeli: Facebook Twiter