Studeni u znaku muškaraca


- Dvaput je dvaput, reče mi kolegica kad je obavijestih da se Međunarodni dan muškaraca slavi dvaput u studenom. Naime, surfajući internetom lako se može utvrditi da se taj dan obilježava 3. studenog, odnosno 19. studenog. Dakle, ni taj jedan poseban dan u godini, barem kada su muškarci u pitanju, nije jedinstven. Onima koji su pak propustili proslaviti svoj dan jučer, ostaje otvorena mogućnost popravnog u drugoj polovici mjeseca.

No, šalu na stranu. Cilj postojanja Dana muškaraca promoviranje je pozitivnih muških uloga i uzora, poticanje pozitivnih odnosa u zajednici, društvu, obitelji, braku, skrbi oko djece i zdravom okolišu… Ovogodišnje obilježavanje Dana muškaraca odvijat će se pod parolom "Dajmo dječacima najbolji mogući početak života", a fokus teme je zdravlje te društveni problemi dječaka.

Različiti izvori donose i različite informacije o tome kada se ovaj datum slavi. Prema jednima, pravi je datum 3., a po drugima 19. studeni. 

Što se pak tiče datumski kasnijeg, a povijesno ranijeg obilježavanja Dana muškaraca - 19. studenoga, njegov početak seže u 1999. godinu kada se kao međunarodni dan uvodi u državama Trinidad i Tobago i kada njegovo obilježavanje dobiva potporu Ujedinjenih naroda.

S druge strane, Dan muškaraca bio je slavljen u Austriji u prvom tjednu studenog, i to u razdoblju od 2000. do 2004. godine, a njegovo je obilježavanje osmislio George Kindel uz pomoć suosnivača Mihaila Gorbačova. Kindel je navodno izjavio da je muški mozak pod utjecajem testosterona glavni uzrok nasilne muške naravi zbog čega vjeruje da žene nikada ne bi bile sposobne za nasilje i brutalnost, dok Mihael Gorbačov smatra da je "život muškaraca povezan s mnogo više opterećenja i rizika nego život žene, pa bi i sam Svjetski dan muškaraca trebao stvoriti jednu novu svijest".

A da bismo sve oko Dana muškaraca i dodatno zakomplicirali, dodajmo i to da se osim Međunarodnog dana muškaraca za vrijeme studenog održava i tzv. movember. Riječ je izvedenica nastala spajanjem engleske riječi za studeni i brkove - "moustache". Naime, zadatak je movembera da potiče muškarce da u vrijeme studenog puštaju brkove ne bi li se tako simbolično podigla svijest o zdravstvenim i biološkim problemima muškaraca, a koji nisu dovoljno eksponirani u medijima.

Da bi ih pokazao i dokazao da postoje i drugačiji muškarci od onih s viškom testosterona koji imaju pozitivan i nenasilan utjecaj na svijet, Kindel je uveo i nagrađivanje najboljih. Nagrade za "pravu muškost" ili za muškarce kakvi svijetu trebaju uručene su i nekim javnim i medijski eksponiranim osobama - Michaelu Douglasu, Morganu Freemanu, Placidu Domingu, Christopheru Reeveu, Catu Stevensu, sir Paulu McCartneyju, Richardu Bronsonu, Stevenu Spielbergu, Lucianu Pavarottiju, Christianu Barnardu i Tedu Turneru.

Uz ove, zasigurno i svaka obitelj ima barem po jednog svog junaka. Ili bi tako barem trebalo biti. Zato ako već nismo stigli to jučer, "našim" muškarcima 19. studenog čestitajmo njihov dan. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter