Štrunjci, štruclji, parenci, kuni…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oni koji vole razlicite tjestenine, a dosta im je vec obicne pašte ili sve poznatijih i prisutnijih pljukanaca, fuža, lazanja što ih neki moderni kuhari danas pripremaju u najrazlicitijim kombinacijama, sigurno ce se naci u guštima tzv. žlicnjaka.

U Istri se nazivaju razlicitim imenima, a najcešce se rade za pust pa se u Škropetima nazivaju i pustari, u selima oko Svetog Lovreca zaparenci, u Voštenima štrunci, od Buzeta prema slovenskoj granici štruclji, istarski štruclji na Pazinštini, kuni u Svetom Petru u Šumi… i tko zna kako se još po nekim selima naziva to jelo kojemu je osnova brašno i topla voda, a onda slijede varijante - jaja, mrvice, sir ili skuta, kokošja juha…

Mogu se jesti samo "zabijeljeni", preliveni uljem ili mašcu, danas i vrhnjem ili maslacem, ili pak s kobasicama u masti, šalšom te bilo kojim šugom.

Meni su najdraži oni najobicniji, od kipuce vode i brašna, zakuhani u slanoj kipucoj vodi i preliveni na maslinovom ulju preprženim lukom i komadicima pancete. Evo nekoliko recepata što sam ih dobila od više istarskih domacica, pa probajte, sigurna sam da se necete razocarati.



Pustari
Sastojci:
1 kruh, 5 jaja, do pola kilograma dvije do tri vrste razlicito tvrdog sira, kockica kvasca, malo soli, šaka brašna.
Priprema:
kruh narezati na kriške i prepeci tako da se može ribati, naribati sir, kvasac rastopiti u malo mlake vode i sa svim sastojcima umijesiti tijesto, pustiti da se digne, premijesiti, porezati na manje komade i formirati kuglice (kao ping-pong), kratko zakuhati u zasoljenoj vodi (toliko da isplivaju na površinu).
Zanimljivost:
ove okruglice se nazivaju pustari jer se prave za pust.

Štrunci
Sastojci:
po želji jaja, ribani kruh, sol, papar, maslinovo ulje, brašno, kokošja juha.
Priprema:
sve zajedno izmiješati i zapariti juhom; zakuhati vodu, posoliti je, žlicom ubacivati smjesu koja ne smije biti tvrda, kuhati dok ne isplivaju na površinu.

Zaparenci

Sastojci:
1 jaje, brašno i voda po potrebi.
Priprema:
u brašno staviti jaje, preliti kuhanom slanom vodom, kuhacom zamijesiti meko tijesto; žlicom stavljati zaparence da kuhaju u slanoj vodi desetak minuta, ocijediti i poslužiti s šugom od kokoše.



Istarski štruclji
Sastojci:
30 dag brašna, 30 dag krušnih mrvica, 30 dag ribanog sira (najbolje kravljeg), 6 jaja.
Priprema:
u vecoj posudi istuci jaja, dodati sir pa mrvice i brašno, doliti malo mlake vode, tuci tijesto dok se ne pocne odvajati od kuhace (kuharnice), vaditi žlicom ili oblikovati kuglice, kuhati u vreloj vodi desetak minuta; jede se samostalno s masnocom ili kao prilog šugu od domace kokoše.

Njoki parenci

Sastojci: bijelo glatko brašno, maslinovo ulje, luk, sol, slana suha skuta.
Priprema: od brašna, soli i vruce vode zamijesiti tijesto, žlicom formirati njoke i stavljati u kipucu slanu vodu (svaki put žlicu prethodno uroniti u vodu da se tijesto ne lijepi), procijediti i preliti na ulju preprženim lukom; mogu se posipati ribanim sirom ili sušenom slanom skutom.

Kuni s pancetom
Sastojci: brašno, panceta, luk, domaci sir, sol, malo ulja.
Priprema: od brašna, vode i malo ulja dobro kuhacom izraditi tijesto, neka odstoji; staviti u lonac vodu da zakuha, kada voda zakuha žlicom vaditi iz posude tijesto i uranjati u vrelu vodu, kuhati 5-10 minuta, procijediti; u tavi prepržiti pancetu i malo domaceg luka dok ne dobije zlatnožutu boju i time preliti kune.


Podijeli: Facebook Twiter