Strukturalno nasilje zadire u ženska ljudska prava

Marina Ribarić, Elena Jerman i Vlasta Šimek (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Marina Ribarić, Elena Jerman i Vlasta Šimek (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Potreban nam je kritički osvrt na javnost, na institucije sistema, na osiguranje i provođenje što dosljednijih mjera i postupaka za sprečavanje nasilja nad ženama kao i nasilja u obitelji u svrhu poštivanja ljudskih prava i pravednije zajednice, istaknule su predstavnice Foruma žena SDP-a Istre na konferenciji za novinare u Buzetu održanoj u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

- Prema podacima Policijske uprave istarske za sada je primjetan pad ukupnog broja žrtava nasilja nad ženama. Do kolovoza ove godine bilo je evidentirano 139 žrtava za razliku od lani kada su zabilježena 223 takva slučaja. Prošle godine evidentirane su 42 tjelesne ozljede, a ove se godine govori o 17 takvih slučajeva. Također je smanjen broj prijetnji, lani je evidentirano 138 slučaja, a ove godine svega 67 slučaja, istaknula je predsjednica Foruma žena SDP-a Istre Vlasta Šimek.

Međutim, dodala je Šimek, zabrinjava porast nasilja u obitelji (po čl. 179 KZ) gdje je u ovoj godini već evidentirano 37 slučajeva, a u cijeloj protekloj godini svega 7 slučaja. U SDP-ovom Forumu žena nadaju se da je takav porast ipak rezultat dugogodišnjeg osvještavanja o nužnosti borbe protiv nasilja, odnosno da se takvi slučajevi više ne zataškavaju što je možda bio slučaj prethodnih godina.

Uočen je i trend smanjenja broja prekršajno prijavljenih počinitelja, na području Istarske županije lani je zabilježeno 424 slučaja, a ove godine svega 212 slučaja. Valja istaknuti da su žene najugroženije u svojim obiteljima od strane najbližih osoba među kojima bi se trebale osjećati sigurno i imati njihovu podršku.

Kolegice iz  Foruma Žena SDP-a Istre, najavila je tajnica Foruma Elena Jerman, i ove godine aktivno sudjeluju u mimohodu, koji se u organizaciji Sigurne kuće Istre, tradicionalno održava u Puli 22. rujna. Mimohod kreće sa Foruma, ulicom Sergijevaca do Gradske tržnice kako bi se porukom i puštanjem crnih balona upozorilo na nasilje nad ženama te osvijestilo javnost na problem nasilja. Sigurna kuća Istre već 10 godina organizira, sklanja i pruža smještaj ugroženim ženama te postiže odličnu suradnju sa SDFŽ Istre u prikupljanju humanitarne pomoći te pružanju podrške ženama i mladima, da prepoznaju nasilje, pogotovo ono obiteljsko, te da na vrijeme zatraže pomoć.

- U kontekstu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uglavnom se govori o obiteljskom nasilju, ali u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj sve se više javlja strukturalno nasilje koje zadire u ljudska, a posebno u ženska ljudska prava. Od propitivanja prava na izbor i slobodno odlučivanje o vlastitu tijelu, od ograničavanja seksualnih i reproduktivnih prava do seksualnih sloboda, od gaženja neprofitnih medija do zaustavljanja cjelovite kurikularne reforme, vrijeme je da kažemo - dosta! Socijaldemokratska predanost pravednosti i solidarnosti nas obvezuje da i dalje radimo na jačanju i zaštiti prava žena koja počivaju na ravnopravnosti i odsustvu bilo kakvog oblika nasilja, obiteljskog ili strukturalnog, istaknula je Jerman.

Marina Ribarić članica Predsjedništva Foruma žena, naglasila je da članice Foruma ne posustaju u borbi za razvoj zdravog, tolerantnog, otvorenog i sigurnog društva u kojem se poštuju temeljna ljudska prava, slobode i dostojanstvo svakog pojedinca te pozivaju legitimno izabrane predstavnike buduće Vlade da među prvim potezima koje će učiniti, pristupe ratifikaciji Istanbulske konvencije. Jedino bi to pokazalo da se problemu nasilja neće pristupati prigodničarski i deklarativno, već da će se stvoriti pravni i financijski okvir za stvarnu borbu protiv svakog oblika nasilja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter