Strukovne škole: Uz ocjene skupljat će se i bodovi

Polaznici strukovnih škola imat će sustav bodovanja čiji je cilj mjerenje opterećenja učenika (M. ANGELINI)
Polaznici strukovnih škola imat će sustav bodovanja čiji je cilj mjerenje opterećenja učenika (M. ANGELINI)

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izradila je 25 novih strukovnih kurikuluma koji obuhvaćaju standard zanimanja i standard kvalifikacije koji su usklađeni s novom metodologijom.

Pojašnjavajući da u praksi to znači da će srednjoškolci koji odaberu strukovno obrazovanje pohađati potpuno novi moderniziran program, pomoćnica ravnatelja Agencije Jelena Letica nove kurikulume ocjenjuje svojevrsnom revolucijom u sustavu srednjoškolskog strukovnog programa. Naime, u izradu srednjoškolskih programa prvi su put uključeni i predstavnici tržišta rada.

- Postojeći strukovni programi u većini slučajeva starijeg su datuma i stvoreni unutar školskog sustava, a sada smo u izradu programa prvi put uključili i poslodavce, kao i sindikaliste. Osnovali smo sektorska vijeća, analizirali smo trendove, napravili dubinske intervjue s poslodavcima da bismo vidjeli što oni točno rade.

Na taj smo način dobili standard zanimanja i kvalifikacije koje se određenim programom moraju steći. Dali smo mogućnost poslodavcima da se čuje njihov glas u strukovnim programima, pojašnjava Letica.

Prema zamišljenim kurikulumima sustav strukovnog obrazovanja na svojevrstan će se način "bolonjizirati", jer baš poput ECTS bodovanja na studijima i polaznici strukovnih škola imat će sustav bodovanja, čiji je cilj mjerenje opterećenja učenika.

- U jednoj godini učenik će moći prikupiti 60 bodova, a svaki bod nosi 25 sati učenja. Riječ je o novom mjerilu opterećenja učenika, a kroz četiri godine obrazovanja učenici će moći skupiti 240 bodova. Bodovi će se pridavati jedinicama ishoda učenja koje su prenosive u druge kvalifikacije, što u praksi znači da će se učenicima omogućiti lakša horizontalna prohodnost kroz sustav, odnosno prelazak u drugu školu, ističe Letica.

Uz bodove, glavno mjerilo učeničkog znanja i dalje će biti ocjene. Iduće školske godine novi kurikulumi provodit će se eksperimentalno, što znači da se neće primjenjivati u svim srednjim školama, a Letica najavljuje da će se nakon godinu dana provesti evaluacija programa te će se, pokaže li se potreba, intervenirati u njima.

Nakon eksperimentalne faze novi će kurikulumi zaživjeti u cjelokupnom hrvatskom strukovnom srednjoškolskom sustavu. (I. ŠESTAN KUČIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter