Strukovna škola: Osmaši se upoznali sa zanimanjima

Jedna od najpopularnijih radionica je ona za kozmetičare (D. MEMEDOVIĆ)
Jedna od najpopularnijih radionica je ona za kozmetičare (D. MEMEDOVIĆ)

U Strukovnoj školi u Puli danas je u sklopu završnice EU-projekta "Unaprjeđenje školskog kurikuluma s ciljem promoviranja zdravog načina života" organiziran Kreativni dan tijekom kojeg su učenici osmih razreda dobili priliku da kroz brojne interaktivne radionice budu uvedeni u svijet zanimanja za koje obrazuje ova škola. Sudjelovalo je 90-ak učenika iz osnovnih škola Centar, Kaštanjer, Tone Peruška, Veruda, Monte Zaro, Vidikovac, Šijana i Medulin.

Nakon što su raspoređeni u radionice, profesori i stručni učitelji te učenici Strukovne škole, koji su bili mentori osnovnoškolcima, pokazali su im na konkretnim zadacima što se uči u ovoj školi. Tekstilna zanimanja krojač i odjevni tehničar predstavljena su kroz radionicu "I to je moda", u kojoj su učenici pod stručnim vodstvom učiteljica Meri Predan i Elice Iljoske naučili postupak drapiranja, crtanja pijeskom i izrade ukrasnih vrećica za mobitel, koje su zatim osnovnoškolci ponijeli kući kao dar.

Kozmetičari su se predstavili dvjema radionicama, i to: "Zdrava koža", u kojima su učenici izrađivali kreme te učili o njezi kože, te "Svijet duginih boja" koja je pobudila poseban interes, a što ne čudi budući da su učenice osmih razreda dobile priliku da im srednjoškolke, buduće kozmetičarke, naprave tretmane njege lica, tijela i ruku te šminkanje i lakiranje noktiju.

Ivnu Škoro, jednu od voditeljica, ne čudi interes za ovu radionicu. - Svatko voli biti lijep i sređen. Ovdje ćemo pokazati spa tretmane, tematske make-upa i radionice trajnog laka, danas je jako popularan nail art, a mladi su već u osmom razredu o svemu tome informirani, kaže. Radionice za kozmetičare vodili su i profesorica Dunja Jurmanović i stručna učiteljicu Milena Šverko,

Frizeri su sudjelovali u radionici pod nazivom "Pletenice su uvijek in", a uvjet je bio da kandidati imaju dugu kosu. Pod budnim okom voditeljice Katje Velkavrh, osmašicama su prvo ispletene pletenice, da bi zatim one pokazale što su naučile na svojim mentoricama, učenicima ovog zanimanja Strukovne škole.

Pekari su se predstavili radionicom "Njam, njam", spravljali slatke i slane muffine, kašaste sokove te određivali gluten u tijestu, a radionicu su vodile profesorice Elvedina Korda i Marina Jantoš Grubešić. Tehničari nutricionisti su organizirali radionicu "Index i što sad", profesori Drago Struna i Mateja Fegeš,pokazivali su učenicima kako se mjeri indeks tjelesne mase. Na kraju su učenici prezentirali svoje kreacije te ono što su naučili na radionicama.

Program su osmislile stručne suradnice, pedagoginja Ljiljana Meščić Blažević i psihologinja Davorka Glavina Stanković. Naglasile su da je ovo izvrstan način promoviranja školskih zanimanja, edukacijom na zabavan način. Čitav je projekt EU-a organiziran u suradnji s Medicinskom školom Pula, Udrugom Informo i Confindustriom Sjeverne Sardinije čiji su predstavnici boravili u školi. Sutra, završni dan, organizira se Sajam zdravog života i ljepote u Domu hrvatskih branitelja. (M. JERIN; snimio D. MEMDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter