Struka na Prisavlju protiv Novak-Srzic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktualni potresi na HRT-u natjerali su clanove Sindikata novinara pri HTV-u i clanove Hrvatskog novinarskog društva pri HTV-u da u kratko vrijeme dva puta organiziraju novinarski aktiv. Današnji sastanak urodio je i odlukom da se u petak u 11.30 održi miran prosvjed pred ulazom na sjednicu Programskog vijeca HRT-a. Poziv na prosvjed protiv cenzure, a za slobodu televizije, upucen je svim djelatnicima HRT-a.

Aktiv od Programskog vijeca traži i da pokrene postupak utvrdivanja odgovornosti glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak Srzic zbog niza teških programskih promašaja te prije svega zbog smjenjivanja Ane Jelinic iz emisije "Dossier.hr". Od Sabora traži se rasprava o stanju na HRT-u, a ogranci Sindikata novinara i HND-a na HTV-u odlucili su i povuci svoje ljude iz Etickog povjerenstva HRT-a. Važeci Eticki kodeks drže, naime, neustavnim.

Za same rasprave iznosila su se i razlicita iskustva s cenzurom i pritiscima. Tako je Ana Jelinic prepricala sastanak na koji ju je pozvala Hloverka Novak-Srzic, a kojem su nazocili clan Programskog vijeca Zvonko Milas i ravnatelj Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i clanove njihovih obitelji Zoran Komar. Na sastanku, za koji je u startu receno da je prijateljskog karaktera, sugerirano joj je, kako rece, da u emisiju više ne poziva celnike Udruge pravnika Vukovar 1991., u kojoj su Zoran Šangut i Predrag Matic Fred.

Smijenjenoj urednici je podršku dalo i pet sindikalnih središnjica, dok je razumijevanje za potez Novak-Srzic pokazalo Vijece za elektronicke medije, koje je izrazilo zabrinutost zbog «olakog etiketiranja javnih osoba».


Podijeli: Facebook Twiter