Struja skuplja od 1. svibnja?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na upit dijela poslodavaca, kojima je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic u Zagrebu u petak predstavio vec najavljene velike projekte Vlade, o tome postoji li ijedna druga država u Europi u kojoj je struja gospodarstvu skuplja nego kucanstvima, kao što je slucaj u Hrvatskoj, Cacic je pak indirektno potvrdio da ce struja kucanstvima poskupjeti 1. svibnja.

Podsjetimo, ranije se govorilo da ce se poskupljenje dogoditi vec u travnju, nakon cega je Vlada tu odluku odlucila odgoditi, ocito, do prvog dana svibnja. Od tog datuma, najavio je, gospodarstvo ne treba ocekivati vece poskupljenje, potvrdujuci time da ce se cijene elektricne energije sigurno mijenjati, za kucanstva više nego za gospodarstvo.

Cacic je objavio da je država u petak od medunarodnog konzorcija Adria LNG, koji cine najveci energetski igraci - E.ON., Total, OMV, kao i slovenski Geoplin - preuzela projekt gradnje velikog LNG terminala na Krku.

Nabrajajuci u koje sve investicije država ulazi, Cacic je na radnom rucku s poslodavcima kazao da Hrvatska "mora ici u projekte Plomin, Ernestinovo, Slavonski Brod, Dubrovnik II, Ombla" (investicije u nove i rekonstrukciju postojecih elektrana op.a.), da ce Urinj prebaciti s nafte na plin, a mora ici, kazao je, i u LNG.

- Preuzeli smo ga danas, kazao je kratko za LNG projekt Cacic ne iznoseci nikakve detalje. Kasnije je u izjavi za medije, opet kratko, samo kazao da je projekt otkupljen za deset milijuna kuna.

Iz medunarodnog konzorcija ni u petak, kao ni prije nekoliko dana, kad im je Cacic postavio ultimatum, nisu imali nikakvih službenih komentara. Kako se, medutim, može cuti iz njima bliskih krugova, potpuno su konsternirani Cacicevom objavom.

- Rijec je o objavi na Cacicevu dušu i odgovornost, koja bi, medutim, mogla izazvati vrlo ružan medunarodni incident, napominje izvor blizak medunarodnom konzorciju koji, ocito, od svog projekta na Krku nema namjeru odustati. Vec je u srijedu Cacic navodno jako uznemirio konzorcij kad je izjavio da ce Hrvatska do 2016. godine izgraditi terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku te je konzorciju dala ponudu da otkupi taj uspavani projekt.

- Bude li ponuda odbijena, poništit ce se koncesija i s novim partnerima krenuti od nule, kazao je u srijedu Cacic napominjuci da je LNG hrvatski strateški interes, "zbog cega smo u potrazi za svim zainteresiranim stranama".

Je li, i koga, pored velikih igraca kao što su njemacki E.ON Ruhrgas ili francuski Total, kao i austrijski OMV, Cacic pronašao za partnera, za sada nije poznato, kao ni to kako je moguce da ce Hrvatska, i s kojim sredstvima, za deset milijuna kuna otkupiti dosad prikupljenu dokumentaciju za gradnju LNG-a kad je konzorcij do sada na projekt, kako vec dulje vrijeme tvrdi, potrošio 15 milijuna eura. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter