Struja poskupljuje "samo" 8 posto?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HEP ce Ministarstvu gospodarstva, odnosno HERA-i, kao regulatornoj agenciji, uskoro poslati svoj korigirani zahtjev za povecanjem cijene elektricne energije - potvrdeno je Novom listu u HEP-u.

U travnju su dobili mišljenje HERA-e prema kojem bi poskupljenje moglo iznositi od 13,2 do 13,5 posto, no buduci da su u meduvremenu dogovorili povoljniji uvoz struje i imali hidrološki bogatu "sezonu", svoj ce zahtjev za poskupljenjem, neslužbeno se doznaje, smanjiti za oko pet postotnih poena.

Kako dodaju, 270 megavata struje za 2011. kupit ce, ponovno, od srbijanskih tajkuna - predsjednika Uprave EFT-a Vuka Hamovica i tvrtke Rudnap Vojina Lazarevica. Hamovicevih 200 megavata platit ce 46,95 eura po megavatu, što je za 57 posto manje od cijene po kojoj je HEP pod ravnanjem Ivana Mravka od srbijanskog EFT-a sada spornu struju za prošlu godinu kupovao 2008. godine. Preostalih 70 megavata za iducu godinu HEP ce pak Rudnapu u razdobljima najvece potrošnje placati 58,75 eura za megavat.

HERA je svoje pozitivno mišljenje o poskupljenju struje za oko 13 posto Vladi uputila sa sjednice 22. travnja, dok je pet dana kasnije uslijedilo i pozitivno mišljenje o poskupljenju grijanja u toplanama, nakon cega je Vlada pokrenula smjenu vodstva HERA-e.

Hoce li i poskupljenje struje, kao što je slucaj s povecanjem cijena grijanja, takoder pricekati novo upravno vijece HERA-e, ostaje upitno, buduci da je sama premijerka u nekoliko navrata ponovila da je struja postepeno trebala poskupljivati prijašnjih godina, umjesto da se sada ide na, ocito nužno, vece poskupljenje. Jesu li se na manje poskupljenje zapravo odlucili pod pritiskom Vlade, u HEP-u ne otkrivaju.


Podijeli: Facebook Twiter