Struja poskupljuje 20, a plin 22 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povecanjem cijene struje placa se i višak zaposlenih u HEP-u, potvrdio je danas na pitanje novinara prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic. On je izjavio da ce Vlada u sljedece cetiri godine riješiti problem viška zaposlenih u javnim tvrtkama, pa tako i u HEP-u.

Struja poskupljuje 20 posto, plin za kucanstva 22 posto, a cijena plina za industriju ostaje ista još dva mjeseca, zakljucila je Vlada.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic priznao je da je rijec o odlukama koje ce gradanima pasti teško, ali tvrdi da je time završen period teških odluka.

Podsjetio je da su takve odluke zapocele povecanjem PDV-a, a da je nakon toga Vlada imala hrabrosti za poteze u brodogradnji, odnosno da je poslala Kraljevicu u stecaj te da se isto dogodilo u Dalmacijavinu i još nekim tvrtkama.

Cacic tvrdi da se Vlada morala odluciti na poskupljenje najvažnijih energenata jer su oni u Hrvatskoj znatno niži nego u EU-u, ali cak i niži nego u zemljama u okruženju. Iznio je podatke da je plin u BiH skuplji 15, Austriji 50, a u Sloveniji 10 posto.

Priznaje i da to i nije neka utjeha za gradane koji ce na prosjecnom racunu za plin nakon poskupljenja placati mjesecno 33 kune više. Nešto niže cijene plina imat ce bolnice, škole i odredena industrija.

Što se tice struje, Cacic je izracunao da ce poskupljenje od 20 posto znaciti u prosjeku 40,24 kune veci racun, ali pojašnjava da druge nije bilo obzirom na veliki uvoz a struja na inozemnom tržištu ima tržišnu cijenu i više se u Hrvatskoj ne može prodavati po cijeni nižoj nego što je kupljena.

Premijer Zoran Milanovic na te je dvije odluke kazao da je realnost da mora biti loših vijesti, ali da je na Vladi da pokrene nužne mehanizme". (J. MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter