Struja nece puno poskupjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvih pet mjeseci ove godine HEP je ostvario dobit vecu od 900 milijuna kuna i svoj dug smanjio na 190 milijuna - otkrila je u razgovoru za Hrvatski radio premijerka Jadranka Kosor, dodajuci i to da ce struja ove godine sigurno poskupjeti, o cemu ce gradani, kazala je, biti obaviješteni na vrijeme.

Ne otkrivajuci koliko nas poskupljenje ocekuje, otkrila je samo da ce ono biti manje negoli se planiralo i tražilo. Zbog povoljne hidrološke godine i niže cijene uvozne struje svoj ce zahtjev za poskupljenjem korigirati i sam HEP, koji je navodno prvotno tražio poskupljenje od 17 posto, a HERA mu je odgovorila mišljenjem upucenom Vladi, prema kojem bi opravdano poskupljenje iznosilo oko 13 posto.

No, i to ce, ocito, biti korigirano, posebno u kontekstu skore smjene Upravnog vijeca HERA-e kao Vladine regulatorne agencije.

Govoreci o drugim energetskim projektima, premijerka je kazala i to da ce se uskoro aktivirati povjerenstvo za plinofikaciju Hrvatske, a komentirala je i napise prema kojima se usporava, moguce cak i potpuno gubi, projekt LNG-a na Krku. Ta informacija, kazala je, nije tocna.

Govoreci o brodogradnji, kazala je da vjeruje da ce se za taj sektor pronaci rješenje, a plan B treba pricekati.


Podijeli: Facebook Twiter