Stručno povjerenstvo obišlo nasip kod Rajeva Sela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stručno povjerenstvo za izradbu ekspertize proboja nasipa kod Rajevog Sela, koje je imenovao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina da bi se utvrdile okolnosti proboja nasipa, obišlo je danas mjesto proboja, udaljeno tek pedesetak metara od prvih kuća u tome selu u županjskoj Posavini.

Nasip kod Rajevog Sela, kao i onaj kod Račinovaca, popustio je pod udarom visokih savskih voda 17. svibnja te je Sava poplavila ta dva mjesta i susjednu Gunju, prouzročivši goleme materijalne štete, a dvije osobe, upravo iz Rajevog Sela, smrtno su u poplavi stradale.

- Mislim da smo ostali dužni, svim ovim ljudima poslije ove katastrofe, utvrditi zašto je došlo do proboja nasipa i zašto danas imamo ovako teško stanje, izjavio je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, koji je i koordinator povjerenstva.

Podsjetio je da je rok za izradu i dostavu ekspertize 30. lipnja.

Po Kurečićevim riječima, članovi ekspertne skupine danas su prvi put izašli na teren, a sutra će imati cjelodnevni sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem će im se predočiti sva dokumentacija koja je skupljena. Kazao je i da će se raditi samo ekspertiza proboja nasipa kod Rajevog Sela, a ne i nasipa kod Račinovaca.

Naveo je da je u tijeku izrada projekta sanacije nasipa kod Rajevog Sela. Obnova nasipa trebala bi započeti sredinom srpnja te biti završena u rujnu.

Na pitanje novinara hoće li se u obzir pri ekspertizi uzeti i satelitske snimke, koje su objavljene u medijima nakon puknuća nasipa, a na kojima se vide bageri kako vade pijesak u neposrednoj blizini nasipa u Rajevom Selu, a što neki smatraju mogućim uzrokom puknuća, Kurečić je kazao da će se i ti snimci analizirati.

- Nama nije cilj ništa zataškati. Zato smo i angažirali međunarodnu skupinu stručnjaka da bi ekspertiza koju će povjerenstvo izraditi bila neutralna, kazao je. Dodao je da je rijeka Sava kod Rajevog Sela probila nasip u dužini 70, a sada je taj proboj duži od 130 metara. O kolikoj vodenoj sili je bila riječ, govori i podatak da je nasip u dubinu probijen čak 12 metara.

U stručnom povjerenstvu za izradu ekspertize proboja nasipa kod Rajevog Sela imenovana su po dvojica hrvatskih stručnjaka i austrijskih stručnjaka, koji su zamijenili prethodno imenovanu dvojicu stručnjaka iz Danske kojima nije odgovaralo vremensko razdoblje ekspertize te stručnjak iz Mađarske, Nizozemske i Slovenije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter